• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

НС не прие антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева

НС не прие антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева

/КРОСС/НС не прие антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева.

Внесла съм от името на МС един добър законопроект, заяви вицепремиерът Меглена Кунева в НС. 
Ако искате да го направите идеал, пожелавам ви успех - ще работя заедно с вас, обърна се тя към депутатите и изрази надежда, че ще получи подкрепа от партиите, които подкрепят правителството.

Уви, не бе така. Отложеният от миналата сесия законопроект не мина и при втория си опит, тъй като бе подкрепен само от 78 народни представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. Всички останали бяха против или се въздържаха. Гласуваха общо 211 души - "за" 101, "против" 38 и "въздържал се" - 72-ма. Против бяха от БСП, въздържаха се от ДПС, Атака, АБВ и Патриотичния фронт. В БДЦ двама бяха против, а петима "въздържал се". Независимите гласуваха шарено.

Ако двадесетимата от АБВ и Фронта, които иначе се водят част от управлението, бяха гласували със "за", проектът щеше да мине.

Законът за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, известен като закона на Кунева, е част от новата антикорупционна стратегия и с приемането му трябва да се даде знак, борбата с корупцията ще се води по нов начин и с нов орган. Новото звено ще обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата.

Идеята е то да започне работа от 2016 година и да проверява проверява декларациите за имущество и конлфикт на интереси; да прави задълбочени проверки там, където има разминаване или по сигнал; да анализира законодателството.

"Кунева да бори корупцията - все едно педофил-рецидивист да пише закон за защита на децата", заяви от парламентарната трибуна Волен Сидеров по време на дебатите по първото четене на законопроекта. Сидеров дори поиска съд за "лицето Кунева" заради щетите, които е нанесла на държавата, понеже е предала интересите на страната със затварянето на блоковете на АЕЦ. "Този човек трябва да застане на съд и сега предлага един фашистки закон. Готви се създаването на едно ново Гестапо", заключи Сидеров.

Така нареченият антикорупционнен закон на Кунева няма сериозни аргументи, заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Михаил Миков. 

„Няма грам аргументи какво от прословутата структура БОРКОР, в която се изсипаха много български и европейски пари, не сработи, а механично вземаме онази функция от там и я слагаме тук", допълни Миков. Той предположи, че може би има един отговор - където има страх, има върховенство на закона. „В демократичната държава върховенството на закона се налага с неговото универсално прилагане, а не с плашенето. Това е рекет", категоричен е председателят на БСП. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.