• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Меглена Кунева: Не се отказвам

Меглена Кунева: Не се отказвам

/КРОСС/Пред bTV лидерът на Движение България на гражданите и вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева определи отхвърлянето на антикорупционния закон в парламента като страх от борбата с корупцията. 

Тя обаче бе категорична: Съвсем не смятам да се отказвам от това антикорупционният закон да бъде приет, а напротив, имам сериозни намерения и идеи за в бъдеще относно него.

Вицепремиерът ще предложи още една глава в закона за в бъдеще, която да се отнася за корпоративната корупция. 

Вчера не аз или правителството бяхме унизени, а се унизи българския парламент. 

Една част от реакциите бяха, че щяла да се създаде политическа полиция, българско Гестапо. Аз съм на страната на добрите, увери тя и похвали ВМРО, които подкрепили закона.

За закона на Кунева вчера в НС гласуваха само от ГЕРБ и РБ. 

Всички, които подкрепиха антикорупционния закон, трябва да бъдат поздравени за смелостта и решимостта им да застанат зад този закон. Благодаря и на всички хора от цялата страна, които от вчера постоянно ми се обаждат и изразяват подкрепата си и да не се отказваме от усилията за приемането на такъв закон, каза Кунева.

В момента Сметната палата проверява наистина декларациите на политици и на хора на високи държавни постове, но не проверява доколко те са истинни и дали написаното в тях отговаря на истината. Каква толкова голяма власт се дава на председателя на звеното за борба с корупцията и неговите членове - да се провери подадената данъчна декларация на човека на определена държавна длъжност и ако има несъответствие да започне проверка на произхода на имуществото му, коментира Кунева. В това бюро ще работят изявени професионалисти и експерти и ако не смятаме поначало смятаме, че те реално ще са такива, а ще са хора, които биха злоупотребявали с положението си и биха упражнявали някакъв вид рекет и натиск над проверяваните лица, тогава разговорът е безсмислен, коментира вносителят на антикорупционният законопроект. 

Анонимният сигнал за възможна корупция беше голямата ябълка на раздора вчера, призна Кунева. Тя оправда анонимността с пример за малък град - всеки вижда, че някой отива да кара пиян, но никой не сигнализира, защото ще се знае кой го е направил. В бюрото ще работят професионалисти - ако не им вярваме, това е друго, подчерта Кунева.

Аз имах разговори с всички парламентарни сили преди вчерашното гласуване на законопроекта. Трябва да се отбележи, че при разговорите с колегите от Патриотичния фронт, те не заявиха по категоричен начин, че няма да подкрепят закона, докато при АБВ имаше отдавна изразявани определени резерви, каза Кунева. 

Конкретно за АБВ, които се въздържаха при гласуването на законопроекта, тя посочи, че партията на Първанов бързо си сменя позициите по различни въпроси - за вземането на 16 млрд. лева, за съдебната реформа. Ако АБВ иска „концесии" от Реформаторския блок, това е огромна грешка. Да не се подкрепи този закон е манифестиран израз на страха, каза тя. 

Във връзка със заявката на премиера Бойко Борисов казал, че ГЕРБ и Реформаторите ще броят заедно успеха си на местните избори лидерът на ДБГ, което е част от РБ, каза, че не смята, че има какъвто и да е повод за нещо различно и допълни:  Нека направим антикорупцията свое послание на местните избори, призова тя и изброи, че кметове, директори на болници и главни архитекти влизат в нейния закон. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Боже , ела си прибери вересиите.

04.09.2015 08:59:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.