• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Пречене (предотвратяване) на българските СПА курорти

Пречене (предотвратяване) на българските СПА курорти

/КРОСС/ Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева откри трети Конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) на тема „Превенция в българските СПА курорти". Това се казва в прессъобщение на ресорното министерство. Затова заглавието на този материал не е плод на журналистическа оригиналност, а израз на недоумението за какво всъщност става дума?

Ако зададете въпроса

„Превенция на какво"?,

то сте реагирали по единствения логичен начин. Да обясним значението на думичката „превенция". Идва от латинската дума praeventiōn, която в буквален превод означава „изпреварвам, предугаждам събитие". На английски и в съвременното си значение, думата prevention означава „предотвратяване, предпазване, попречване".

Сега да напишем надслова на конгреса на чист български: „Предотвратяване (попречване) в българските СПА курорти." Ако изходим от латински, то същият надслов трябва да бъде записан като: „Предугаждане в българските СПА курорти"

И пак ще попитаме:

„Предотвратяване (предугаждане) на какво?" На херпес, на тероризъм, на глупост, на ниско качество, на професионална немощ?

Според съобщението на Министерство на туризма в конгреса „участват водещи експерти от България, Европейската СПА асоциация и още девет държави." Как на представители от девет държави е обяснено, че идеята на конгреса е „Пречене (предотвратяване) на българските СПА курорти"?

От ведомството напомнят, че по данни на Евробарометър от 2016 г., България все по-успешно се развива като една от предпочитаните СПА дестинации в Европа, като 11% от туристите у нас практикуват този вид туризъм. В този момент няма да коментираме колко милиона са туристите в Чехия, които посещават страната единствено с тази цел и обстоятелството, че двата най-големи здравни фонда на Германия са с дългогодишни договори за СПА процедури и последващо лечение на германските пациенти и пенсионери.


А на всичкото отгоре Чехия далеч няма нашите уникални водни запаси - гордеем се, че нашата страна е на второ място в Европа.

За сметка на това

СПА столицата на Балканите - Велинград, все още няма пречиствателна станция за отпадни води.

Всички населени места в общината се захранват от 6 водоизточника, но в по-голямата си част те са без изградена канализационна мрежа. В резултат се замърсяват директно водите на р. Чепинска, която е приток на Марица.

Дали „Превенция на българските СПА курорти" всъщност не означава да бъдат опазени гостите на СПА столицата от замърсяването от отпадните води?

На конгреса по СПА превенция експертите коментирали, че минералните ни води са подходящи за профилактика и лечение на над 90% от най-масовите заболявания, плащани по клинични пътеки от европейските здравни каси и обхванати от пенсионните фондове. „Това богатство трябва да бъде използвано още по-ефективно. Затова и Министерството на туризма работи последователно за развитие на СПА услугите", е казала зам.-министърът Ирена Георгиева.

Не става ясно дали „предотвратяването на СПА" и „развитието на СПА" услугите са нещо, което се допълва според специалистите от Министерство на туризма и експертите от девет държави, гости на конгреса.

Гордост за министерството е обнаровната през януари т.г. първа самостоятелна Наредба за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център", „СПА център", „уелнес център" и „таласотерапевтичен" център към Закона за туризма.

„Сертифицирането е доброволно, но право да ползват съкращението СПА вече имат само отговарящите на наредбата обекти. Онези от тях, които се рекламират като СПА, но не покриват изискванията, подлежат на санкциониранe", подчертава зам.-министърът.

Това по никакъв начин не пречи на всички хотели, които си харесват домашната сауна и бълбукащата вана и са се кръстили „СПА", било то и в рекламните си материали или в световните резервационни системи.

Ирена Георгиева е съобщила, че

в момента тече процес на сертифициране на специализираните центрове.

След приключване на процедурите, одобрените обекти ще бъдат включени в Националния туристически регистър. Така всеки потребител ще може да провери онлайн дали хотелът или центърът, който иска да посети, отговаря на изискванията и може да се нарича СПА.

Едно дребно уточнение е, че

този регистър е само на български и така клиентите на които се надяваме от чужбина не могат да проверят.

Те ще се доверяват на Tripadvisor или на Booking, както са правили и досега. Дано и тях не ги хване „превенцията" обаче, че хей ги къде са Чехия, Унгария, Австрия или Италия. Там направо предлагат услуга на световно ниво.

Източник: no-comment.bg

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Хахаха, превенция. Наистина нищоправенето и нищозначещото дърдорене на съвременните политици най-им се удава.

29.09.2016 13:31:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.