• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Антон Кутев: Бизнесът управлява в голяма степен медиите и в почти пълна степен политиците

Антон Кутев: Бизнесът управлява в голяма степен медиите и в почти пълна степен политиците

/КРОСС/ Левите избиратели трудно ще припознаят АБВ, но въпросът е до колко ще разпознаят и БСП. И това е най-важният ни проблем сега. Ние имаме много кратко време, за да убедим хората в това, което искаме. А това, което искаме на нас най-малко ни се отдава да го кажем на хората.

Според Антон Кутев един от важните проблеми пред държавата сега безспорно е свързан с бежанците. Другият, който, по думите му, е по-важният, това е кризата с горивата.

Това вече е криза. Не просто цените не падат, а вече имаме криза, заяви той. Затова лично Кутев ще подкрепи протеста, който се организира в социалните мрежи, срещу високите цени на горивата и смята, че всички в БСП биха го подкрепили.

Ако има протести, те трябва да бъдат насочени към това да принудят политиците да си свършат работата -0 бизнесът да се занимава с бизнес, не с медии и не с политика, заяви Кутев.

Според него проблемът не бива да се свежда само до това, че горивата у нас имат високи цени, а същността е в това, че имаме сбъркана политическа система.

Бизнесът управлява в голяма степен медиите и в почти пълна степен политиците, заяви той и допълни: Когато на тоя бизнес му дадем тази възможност - да управлява и политиците, и медиите, това вече е проблем.

И ето ви - цената на горивата.

Бизнесът няма сам да свали цените, защото някой е протестирал. Но политиците са тези, които трябва да го направят, заяви Кутев. Политиците са тези, които трябва да принудят бизнеса да спазва правилата, смята той.

Според Антон Кутев това е проблем от последните 25 години. Защото, каза той - ние допуснахме едрия капитал да прави каквото си иска. И политиците са зависими.

Аз не искам да ограничавам работата на едрия капитал, когато става дума за бизнес, но когато става дума за намесата му в политиката, трябва да е обратното - политиците трябва да контролират едрия капитал, а не капиталът - политиците. Защото политиците ги избираме, като са корумпирани, можем да ги сменим. А в капитала  - огромна част от тези, които са в едрия капитал, ако не са ги застреляли, са си същите от първите години на прехода. Особено тези, от които зависи цената на горивото ни. Там няма избор, там няма контрол в момента, категоричен бе Кутев.

Според него контролът на държавата върху енергетиката като цяло е слаб.

Що се отнася до последните проверки, които установиха едва 1 % нарушения, Кутев заяви, че това показва, че политиците не са си свършили работата и че са зависими от едрия капитал.

Тези, които управляват България в момента, са хората с пари, а не тези, които избираме, за да го правят, убеден е Кутев. Той посочи, че и в Европа е така - решенията не се взимат от „усмихнатите политици", а от хората с пари.

Като аргумент на тезата си той посочи затварянето на 2-ри и 3-ти блок на АЕЦ „Козлодуй".

Аз не знаех защо България трябва да е бедна, каза той. Не можех да разбера защо като влизаме в ЕС, трябва да ни затворят селско стопанство, военна промишленост, всичко...

Този проблем е проблем на света. Той поражда всичко. Той поражда бежанците, смята Кутев.

Във връзка с влиянието на бизнеса върху медиите и политиката Антон Кутев коментира и евентуалното оттегляне на депутата от ДПС Делян Пеевски. Според Кутев, ако той се оттегли, то ще е от видимата част, но не и от опита са ди въздейства през всички свои придобивки, защото той има доста медии чрез които ще продължи да участва в политиката.

Делян Пеевски е човекът, който си позволи от глупост (извинявам се, не му давам определение на него, давам определение на постъпката) да стане прекалено видим, каза Кутев и допълни, че невидими остават такива като него, които управляват нашия живот в момента, хора с огромни пари, които въздействат върху политиката и върху медиите. Те не са само две или три имена.

Това, че отстраняваме Пеевски, не означава, че отстраняваме въздействието, каза още Кутев и добави: Нали не се съмнявате, че ако изчезне Делян Пеевски ще има някой друг. Тук става дума за интереси, става дума за огромни пари, които искат да управляват държавата, за да стават повече за сметка на всички нас.

Въпрос на интереси е и очевидното сближаване на ГЕРБ и ДПС, смята Кутев. Той допусна възможност ДПС да измести БСП от второто място на изборите през есента.

От това дали БСП ще стане трета политическа сила или не зависи изобщо бъдещето и на БСП, и на левицата в България.

За да не се случи този сценарий, според Кутев социалистите трябва да са абсолютно безгрешни в тези два месеца до изборите, каквито обаче, смята той, не са. Все пак той е оптимист: Ако променим много рязко това, което правим, имаме шанс.

Според него истинските проблеми за БСП ще дойдат на следващите избори - президентски или парламентарни. 

Кутев не коментира издигането на Георги Гергов за кмет на Пловдив. Той каза, че това си е решение на местната организация, а що се отнася до това от къде са му парите заяви, че трябва да се провери дали Гергов си е събрал парите по почтен и по законен начин. И такава проверка трябва да се прави по отношение на всички кандидати за кметове в страната.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.