• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Иракски Кюрдистан e поискал оръжия от САЩ за справяне с ислямистката заплаха

Иракски Кюрдистан e поискал оръжия от САЩ за справяне с ислямистката заплаха

/КРОСС/ Автономният Кюрдистански регион в Северен Ирак е поискал администрацията на Барак Обама оръжия, с които да отблъсне ислямистите, съобщава Reuters.

Според представител на властите в Кюрдистан молбата е била обсъдена по време на посещението на кюрдска делегация във Вашингтон в началото на юли. Тогава Вашингтон е обмислял как да подсили защитата на автономния регион. Според кюрдите помощта на САЩ ключова за да могат кюрдските военни отряди Пешмерга да отблъснат сунитските бунтовници от ИДИЛ („Ислямска държава в Ирак и Леванта"), които неотдавна промениха името на „Ислямска държава".

Поисканото въоръжение включва танкове, снайпери, бронирани автомобили, ракети и муниции, както и цистерни за гориво и линейки. Според представителите на местните власти войските от Пешмерга се нуждаят от оръжията за да охраняват границите в отдалечените планински райони и да защитават стотиците хиляди иракчани, потърсили убежище в Кюрдистан.

Източниците от Белия дом казват, че обмислят варианти за подпомагане на кюрдите, но е малко вероятно да се стигне до директни доставки на оръжия в Кюрдистанския автономен регион, както например САЩ снабдява централното правителство в Багдад.

Иракският премиер Нури ал Малики неколкократно е спорил с кюрдистанските власти за бюджети, територии и петрол. Евентуални доставки на оръжия от САЩ може още повече да увеличат напрежението между Багдад и Ербил, отбелязва Reuters.

Източник на агенцията от администрацията на Обама казва, че каквато и да е помощ за автономен Кюрдистан трябва да бъде координирана с централното правителство в Багдад.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Неможе , "Хем душата в рая, хем хуя докрай ! " Малики хем неможе да опази Ирак, хем против снабдяването на кюрдите с оръжие ! Май трябва да се променя отношението към съюзниците в региона ! Кюрдите се оказват по-надежден партньор от Багдатчаните !

01.08.2014 19:31:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.