• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Фестивал на българската и еврейската духовна музика в Кюстендил

Фестивал на българската и еврейската духовна музика в Кюстендил

/КРОСС/Женският акапелен хор „Наама", един от най-популярните и признати в цял свят хорове от Израел, ще гостува в България по покана на община Кюстендил във връзка с официалните чествания на 120-та годишнина от рождението на Димитър Пешев.

Хористите ще са специални гости на Второто издание на фестивала на българската и еврейската духовна музика „Хаверим" (превод на бълг."приятели"), който тази година се инициира от фондация „Юлангело" и община Кюстендил по случай 120-та годишнина от рождението на Димитър Пешев, обявен за праведник на света от Музея на Холокоста „Яд Вашем" в Йерусалим, зам.-председател на Народното събрание от 1938 г. и 1943 г., основен организатор на акцията по спасяването на над 50 000 български евреи от депортация през Втората световна война.

Фестивалът ще се проведе в два дни: на 25.06.2014 от 19.00 ч. и на 26.06.2014 от 18.00 ч. в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в гр. Кюстендил.

Във фестивалните дни ще вземат участие още: формация „Юлангело", с диригент Йосиф Герджиков и вокален ансамбъл „Св. Троица", с диригент Елиянка Михайлова, които ще представят музикална програма от православни песнопения и еврейски религиозни и фолклорни песни.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и с партньорството на: авиокомпания „България Ер", хотелски спа-комплекс „Земята и хората"- гр. София, сдружение „365", ателие за цветя „Майстора и маргаритите", в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Извън рамките на фестивала, община Кюстендил е подготвила богата културна програма от изложби, концерти и представяне на книги.

На честванията са поканени официални лица от българските институции и еврейската общност в България, посланици и дипломати от чуждестранните дипломатически мисии в България, представители на местната власт, представители от културните и академични среди.
Входът за всички събития е свободен.

Хор «Наама» е основан през 1989 г. от Пнина Инбар - диригент, певица и аранжор. Хорът се състои от 30 професионални певици.
От основаването си, хористите активно концертират в Израел и чужбина. Те имат множество участия в международни фестивали и конкурси. Изпълняват произведения акапела и със съпровод на пиано, партнирали са си със симфонични оркестри и инструментални ансамбли от различни държави.

През годините хор «Наама» печели няколко първи награди от международните конкурси: Менделсон в Германия (1996), Shirat Hayamim в Израел (1996), Arrezo в Италия (2000), Пекин, Китай (2002 г.), Ву-Xi в Китай (2004 г.), и от фестивала за православна музика «Хайновка» в Полша (2005 г.).

Разнообразният им репертоар включва широка гама от класически барокови произведения, оригинални израелски композиции, израелски фолклорни песни, български народни песни, спиричуъли и др. Много от израелските фолклорни песни в репертоара им са аранжирани специално за тях от диригентката Пнина Инбар.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.