• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

За първи път израелски режисьор спечели "Златна мечка" на "Берлинале"

За първи път израелски режисьор спечели "Златна мечка" на "Берлинале"

/КРОСС/ Филмът на изралеския режисьор Надав Лапид "Синоними", който разказва за опитите на един израелски мъж да потисне корените си, след като се мести в Париж, започвайки със собствения си език, спечели голямата награда "Златна мечка" за най-добър филм на международния филмов фестивал в Берлин на церемония тази вечер, предаде "Ройтерс".

Филмът, който разказва за Яав (Том Мерсие) и опитите му да се наложи като французин, изкоренявайки всичко израелско от себе си, е базиран на собствения живот на Лапид след преместването му зад граница и двойнствените чувства, които изпитва към родината си.

Лапид посвети наградата на майка си Ера Лапид, която монтира филмите му до смъртта си по време на финалния монтаж на "Синоними".

"Монтирахме този филм заедно между болници и монтажното студио. Филмът ми е посветен на нея", каза той по време на благодарствената си реч.

Признавайки, че филмът, който изследва сложните отношения между корените и идентичността, може да се окаже противоречив както в Израел, така и във Франция, той помоли публиката да го приеме като "празник на киното".

Като дом на най-голямата еврейска общност Франция през последните години стана свидетел на някои нападения над евреите и еврейските институции, с което предизвика притеснения за възраждащ се антисемитизъм в страната.

"Може би има хора, които гледат на филма като скандал, но за мен този филм е празник на киното", каза режисьорът и допълни, че се надява хората да разпознаят "беса и яда като близки братовчеди на силните чувства привързаност и близост".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.