• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Лавров и Кери обсъдиха борбата с тероризма и обстановката в Сирия

Лавров и Кери обсъдиха борбата с тероризма и обстановката в Сирия

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха борбата с тероризма по време на проведените днес двустранни разговори в Лаос, предаде РИА Новости.

Те говориха в кулоарите по време на събитие по линия на АСЕАН.

Ръководителите на външнополитическите ведомства на двете държави са обсъдили въпросите за регулирането на сирийския конфликт, както и двустранните отношения между Москва и Вашингтон. Частично тези теми бяха част от срещата им на 15 юли в Москва, отбелязва агенцията.

След преговорите Сергей Лавров отбеляза, че САЩ досега не могат да определят критерия за разграничаване на сирийската опозиция от терористите. „Засега ние се сблъскваме със ситуация, в която американските ни партньори буквално от началото на годината ни уверяваха, че могат да разграничават опозицията, с която си сътрудничат, от терористичните структури, но до момента това не им се получава“, съобщи руският министър.

По думите му, в Сирия често пъти възникват ситуации, когато на териториите, контролирани от терористите, остават така наречените „умерени опозиционери“, които искат „да участват в режима на прекратяване на бойните действия и да осигурят този режим без какъвто и да било ущърб за потискането на ИДИЛ и „Джебхат ан-Нусра“.

Лавров заяви още, че междусирийските преговори в Женева трябва да бъдат възобновени колкото се може по-скоро.

„Трябва да се свика колкото се може по-скоро поредният кръг, дори бих казал, че той ще бъде първи, тъй като предишните опити трудно биха могли да бъдат наречени такива“, поясни дипломатът, като добави, че в обсъждането на проблемите трябва да участват всички опозиционни сили в Сирия без изключение.

По думите на Лавров, Дамаск е готов да работи с опозицията, но Висшият комитет по преговорите засега заема неконструктивна позиция.

„Той не излага никакви предложения, поставя ултиматуми, които са известни на всички нас и които няма да доведат до нищо добро“, каза руският министър.

Той нарече исканията на Висшия комитет по преговорите за оставката на Асад „абсолютно безизходна позиция“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.