• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Янош Лазар: ЕС е толкова слаб, че не може да опази границите си

Янош Лазар: ЕС е толкова слаб, че не може да опази границите си

/КРОСС/ Европейският съюз е неспособен да опази собствените си граници. Той е толкова слаб, че не успява да охранява дори шенгенските граници. Затова Унгария ще се оправя сама със ситуацията, заяви Янош Лазар - началник на кабинета на премиера Виктор Орбан, на пресконференция в Будапеща.

Според него последните дни от бежанската криза са потвърдили, че позицията на унгарското правителство по този въпрос е правилна. Като пример за опита на страната да овладее бежанската вълна, Лазар посочи дългата 175 км ограда от бодлива тел, която довършват по границата със Сърбия. Друг пример са планираните промени в Наказателния кодекс, според които незаконното преминаване на границата ще се наказва с до четири години затвор. Третата мярка е разполагането на допълнителни сили на гранична полиция и планираната корекция в закона за използване на армията, като крайна мярка.

Според Лазар най-важният проблем не е имигрантският, а способността на страната да защити границите си. „Унгария искрено съжалява, че Европейската комисия практически не предлага никаква помощ за защита на шенгенските граници", добави той. Според него на практика държавата се е оказала изключена от групата страни от ЕС, на които се помага. „Това е срамна процедура, задвижена от част от Еврокомисията", отбеляза Лазар.

Унгария поиска спешно 8 млн. евро за посрещане на бежанската вълна, достигнала в пика си 3 хиляди души на ден и Брюксел спешно разглежда молбата й.

Вчера канцлерът Ангела Меркел заяви, че лидерите на ЕС са готови да се съберат на извънредна среща за най-тежката имиграционна и бежанска криза от Втората световна война насам. Според нея вътрешните министри на страните от ЕС работят активно по проблема, но ако се наложи, следващата седмица може да бъде свикана и среща на европейските лидери.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.