• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Пилософ: Фондът за лечение на деца ще привлича повече чужди специалисти за консултации и лечение у нас

Пилософ: Фондът за лечение на деца ще привлича повече чужди специалисти за консултации и лечение у нас

/КРОСС/В досегашната работа на Фонда за лечение на деца не е имало активност в привличането на чужди специалисти, които да посещават българските клиники и на място да консултират нуждаещи се деца. Досега само две наши болници са използвали трайно във времето тази практика. Предстои подобен обмен на опит и практики да се случи в областта на офталмологията, ортопедията и онкохематологията. Това съобщи в интервю за предаването "Неделя 150" директорът на Център "Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ.

Има много области, в които специалистите в страната се броят на пръстите на едната ръка. Специалистите, които работят с деца, независимо с каква патология, са запознати със спецификата в детската възраст и имат необходимите познания, но в определени области техният списък не е дълъг, обясни проф. Пилософ в отговор на въпрос за експертните становища. Всяко дете, което трябва да отиде в чужбина, получава становище от минимум двама външни експерти, допълни той:

Детската кардиология и детската сърдечна хирургия, за която вероятно не сте чували да се пращат деца в чужбина, защото всичко се прави у нас. Хирурзите, които се занимават с тази дейност са четири човека, други няма. Подобна е ситуацията в ортопедията, така че, когато се иска мнение на експерти, очевидно трябва да се иска мнение на експерти, които разбират от тази материя. Ние откъде да ги намерим тези много експерти?

Над 22.5 милиона лева са разписани и отпуснати за лечението на 1 375 деца през 2016 година, но за изминалата година десет деца, изпратени за лечение в чужбина са починали, уточни проф. Владимир Пилософ:

Това не е нещо, което трябва да се тръби и нямам никакво желание да правя каквато и да е спекулация. Лечението в чужбина не е панацея, защото медицината в някои области все още не е успяла да достигне до онези методи на лечение, които наистина могат да излекуват пациента, независимо дали в България или някъде по земното кълбо. Има заболявания, които все още не се удават на медицината, а и вероятно и болестите се развиват по своеобразен начин, за да ни атакуват отново.

Не изпитвам неистово желание да остана директор на този фонд, но няма да предам каузата - така проф. Пилософ коментира кадровите смени в системата на здравеопазването след идването на власт на служебното правителство.

В коментар на процента на откази за лечение Владимир Пилософ подчерта, че процентът е нормален, а в него влизат различни видове откази, включително когато не е спазена процедурата - например семейства, които са предприели стъпки за лечение на децата си преди подаването на документи във фонда, а искат впоследствие това лечение да бъде финансирано:

За съжаление понякога има родители, които поради някаква причина сами са отишли някъде, не са се обадили във Фонда и след това идват и искат тази сума, която са похарчили - да бъде възстановена, което няма как да стане съгласно правилника на Фонда.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.