• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Ананиев: Държавата ще финансира терапиии, за които няма алтернатива, лично ще стана гарант пред българските пациенти

Ананиев: Държавата ще финансира терапиии, за които няма алтернатива, лично ще стана гарант пред българските пациенти

/КРОСС/ „Отново ще уточня, че не става въпрос за мораториум, а за временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета Националната здравноосигурителна каса - но това не означава, че няма да осигурим лечението на всички български граждани", подчерта в интервю за предаването "Неделя 150" по „Хоризонт" министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който коментира темата за наложеното ограничение при финансирането на лечение от Касата с иновативни лекарствени молекули. Той обясни, че държавата ще поеме финансирането на терапиии, за които няма алтернатива, като комисия към здравното министерство ще преценява случаите:

„Ако има случаи в областта на онкологията, за които няма алтернативно лечение с лекарство, което да се реимбурсира от бюджета на НЗОК, тогава Министерството на здравеопазването ще поеме заплащането за този медикамент. За целта ще се създаде към министъра на здравеопазването специализирана комисия - в състава и ще бъдат включени водещи специалисти в зависимост от конкретното заболяване. Това е един специален режим върху определянето на лечението и изписването на новите лекарства до доказване на тяхната ефективност и терапевтичен резултат.

Новите молекули и новите лекарства няма да се плащат от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, но лечението на хората ще бъде осигурено от държавата чрез бюджета на Министерството на здравеопазването", посочи Ананиев и отново подчерта:

„Не бива да продължаваме да използваме термина мораториум, след като сме създали необходимата организация за лечението на хората... Новите молекули са 32. За 28 от тях има лечение и то на много високо европейско равнище, има ги лекарствата. Става въпрос за четири молекули, които ще трябва и да ги финансираме чрез бюджета на Министерството на здравеопазването - става въпрос за лекарствата от тези 4 молекули.

Ако лечението за останалите 28 не докаже своята ефективност и се прецени от Комисията, че могат да се осигурят средства от бюджета за новите молекули от и тези случаи ще бъдат разглеждани от тази специализирана комисия", обясни още Ананиев.

„Тази специална комисия ще доказва ефективността на лечението и на самото лекарство, самия терапевтичен резултат, и когато това се докажем вече ще си влезе в реимбурсния списък на НЗОК".

Ананиев определи като "подобрение в лечението на гражданите" вчерашното решение за преразглеждане на мораториума на лекарствата за редки и тежки заболявания. Здравният министър лично ще определя състава и ще наблюдава дейността на комисията, която ще се произнася за целесъобразността на дадено лекарство при всеки отделен случай. Министър Кирил Ананиев се ангажира да няма забавяне в процедурите:

„Аз гарантирам за спешна процедура. Няма в никакъв случай да забавим решението на комисията. Лично ще наблюдавам този процес и ще стана гарант пред българските пациенти".

„Няма да се закриват задлъжнели болници при планираното преструктуриране на здравни заведения с преобладаващо държавно участие, увери здравният министър.

По думите му, след проверки министерството е направило анализ за всяка една общинска болница и в петък на среща с кметове и Сдружението на общините са съгласувани конкретни нормативни промени и мерки за преструктуриране.

„Идеята е не да закриваме лечебните заведения, а наистина те да работят ефективно. Аз и моят екип започнахме проверка във всички държавни болници - с 50 и над 50 процента участие. Направихме анализ на тяхното финансово състояние, на техния мениджмънт и за всяка една държавна болница ние имаме конкретно предложение за преструктуриране. Спрямо общинските болници, ние може да подпомагаме този процес, да предлагаме необходимите мерки на кмета на общината или на Общинския съвет, но те вземат решението, защото са собственици", допълни мчинистърът на здравеопазването.

„Още утре се започва с Ловешката болница, тогава ще бъдат обявени и резултатите от проверката в Пирогов", каза още Ананиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.