• 03 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Аптекарите подкрепиха актуализацията на бюджета на НЗОК

Аптекарите подкрепиха  актуализацията на бюджета на НЗОК

София /КРОСС/ От Асоциацията на собствениците на аптеки изразиха голямото си притеснение от нежеланието на правителството да внесе за широко обсъждане в Народното събрание документите за състоянието на здравната система и нейното финансиране.
В отворено писмо те подкрепят спешната актуализация на бюджета и споделят притесненията си за възможностите за лечение на пациентите през следващите месеци и за работата на аптеките.
Общо 2055 аптеки в България отпускат напълно или частично платени от здравната каса лекарства на 1,5 млн. хронично болни пациенти. Ние сме ангажирани с това нашите пациенти да получават навреме изписаните им лекарства и да се лекуват.
По думите им липсата на средства, с които да се заплащат лекарствата, ще поставят аптеките пред невъзможност да поръчат необходимите медикаменти за пациентите.
Според нашите изчисления при подобен случай през минали години, след 10 дни забавяне на плащанията за лекарства около 20% от аптеките започнаха да изпитват затруднения при снабдяването и имаше множество липси на животоспасяващи лекарства. За разлика от болниците, аптеките нямат буфери, държавна субсидия и други източници на приходи, с които да купуват лекарства, нито пък доставчиците са търпеливи към аптеките, посочват от асоциацията. И изразяват надежда управляващите внимателно да преосмислят опасността от това да се застраши лечението и живота на 1.5 млн. души заради липса на средства.

Ето и пълния текст на писмото им:
До Комисията по здравеопазване на Народното Събрание

До Министерство на здравеопазването

До Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса

До представителите на медиите

ОТВОРЕНО ПИСМО
от Асоциацията на собствениците на аптеки в България

Относно: Последиците от липсата на актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за лечението на 1.5 млн. хронично болни пациенти

Уважаеми Дами и Господа,
С особено притеснение проследихме отчета на Националната здравноосигурителна каса за състоянието на бюджета й, дискусиите около проектозакона за актуализацията на бюджета на касата, становищата на основните политически сили и сме особено разтревожени от нежеланието на правителството да внесе за широко обсъждане в Народното събрание документите за състоянието на здравната система и нейното финансиране.
В отчета на здравната каса ясно е отбелязано, че очакваният дефицит в плащанията за лекарства за домашно лечение е 96 млн. лв., а за лекарства за онкологични заболявания - 61 млн. лв.
Бихме искали да изразим подкрепата си за спешна актуализация на бюджета и да споделим притесненията си за възможностите за лечение на пациентите през следващите месеци и за работата на аптеките.
Общо 2055 аптеки в България отпускат напълно или частично платени от здравната каса лекарства на 1,5 млн. хронично болни пациенти. Ние сме ангажирани с това нашите пациенти да получават навреме изписаните им лекарства и да се лекуват.
Липсата на средства, с които да се заплащат лекарствата, обаче ще поставят аптеките пред невъзможност да поръчат необходимите медикаменти за пациентите.
Според нашите изчисления при подобен случай през минали години, след 10 дни забавяне на плащанията за лекарства около 20% от аптеките започнаха да изпитват затруднения при снабдяването и имаше множество липси на животоспасяващи лекарства. За разлика от болниците, аптеките нямат буфери, държавна субсидия и други източници на приходи, с които да купуват лекарства, нито пък доставчиците са търпеливи към аптеките.
Надяваме се внимателно да преосмислите опасността от това да се застраши лечението и живота на 1.5 млн. души заради липса на средства.


С уважение,
Николай Костов

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.