• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Мораториумът върху лекарствата е неудачен, но темата се преекспонирала

Мораториумът върху лекарствата е неудачен, но темата се преекспонирала

/КРОСС/ Изпълнителният директор на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев и председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов обсъдиха пред БНТ мораториума върху нови лечения и лекарства, както и възможните начини, по които да се подобри здравната система в България.

Относно мораториума, д-р Дечо Дечев заяви, че въвеждането му е „неудачно", защото ефектът от него е неясен.

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов заяви, че наистина има няколко групи пациенти, които са ощетени от мораториума за нови лекарства и лечения, но за други групи има компенсация.

„По-важния въпрос в случая е дали със спестените около 20 милиона, Здравната каса ще си поеме образно казано въздух, а отговорът според мен е, че това е несериозно", каза още Пламен Таушанов.
Изпълнителният директор на болница „Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев отбеляза, че мораториумът няма да попречи на работата на болниците и проблемът се преувеличава от пациентски организации, които „се подпомагат финансово от производители" на лекарства извън България.

„Няма български производители, които произвеждат иновативни лекарства. Достъпът до тези лекарства не е спрян, могат да се закупят официално от всяка една аптека. Проблемът е дали ще се заплатят от НЗОК. Формално дали най-правилният термин е мораториум, е друг въпрос".

Д-р Дечев допълни, че му е омръзнало да се стимулира един сектор, който изземва ресурс от други сектори в здравеопазването като доболнична помощ.

Пламен Таушанов заяви, че Националната каса толерира паралелния износ на лекарства. Лекарствата и медицинските изделия нямат лимит.

Д-р Дечо Дечев заяви още, че не бива да се обвързва мораториумът върху нови лекарства с разкритата криминална схема за паралелен износ на лекарства. Според него разходите за лекарства ще се увеличават главоломно. Лекарствата са единствената стока в България с регулиране на ценообразуването. Д-р Дечев допълни, че заради застаряващото население и увеличаването на редките заболявания разходите за медикаменти ще растат и подчерта, че управленското мислене е в превенцията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.