• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Америка и Азия постигнаха историческо търговско споразумение

Америка и Азия постигнаха историческо търговско споразумение

/КРОСС/ ТРР задава и основни насоки за уреждане на търговски спорове между националните правителства и чуждестранните инвеститори без участието на националните съдилища

Америка и Азия постигнаха историческо търговско споразумение, предадоха информационните агенции. Тихоокеанското търговско споразумение, известно като Транстихоокеанско партньорство, бе сключено днес в Атланта между САЩ, Канада и 10 тихоокеански държави, след продължили осем години преговори.

Това е най-голямата търговска сделка в съвременната история, коментират експерти. Страните, които договориха споразумението - САЩ, Япония, Канада, Мексико, Бруней, Нова Зеландия, Перу, Малайзия, Австралия, Чили, Сингапур и Виетнам, държат 40% от световното производство. Преди да влезе в сила, документът трябва да одобрен от Конгреса на САЩ, както и от правителствата на другите 11 държави. Очаква се вотът в Конгреса да се състои в началото на следващата година.

новината бе потвърдена от премиера на Япония Шиндзо Абе, който заяви, че споразумението е голямо постижение не само за неговата страна, но и за бъдещето на целия Азиатско-тихоокеански регион.

Сделката може да прекрои цели индустрии и да повлияе върху всичко: от цената на сиренето до разходите за лечение на рак, отбелязва Reuters.

Основна тема на последния кръг от преговори, които започнаха миналата сряда в Атланта, бе въпросът колко дълго трябва да продължи монополът на биотехнологичните лекарства от последно поколение.

TPP предизвика доста полемики през последните пет години, защото преговорите бяха тайни и защото мнозина - от мексиканските автомобилни работници до канадските млекопроизводители - възприемат споразумението като заплаха.

Въпреки сложната схема за намаляване на митата на стотици стоки въпросът, който заплашваше до последно успеха на преговорите, бе колко да продължи монополът на производителите на нови биологични лекарства. САЩ настояваха за 12-годишен период, с който да насърчат фармацевтичните гиганти да инвестират в скъпи биологични терапии като Авастин - продукт на Genentech за лечение на рак. Австралия, Нова Зеландия и обществени групи по здравеопазване настояваха за 5-годишен срок, за да намалят разходите за лекарства, както и да смекчат тежестта върху субсидираните от държавите медицински програми.

В крайна сметка бе постигнат компромис за периода на монопола, който е по-малък от искания от САЩ, съобщават източници, запознати с преговорите. В този период производителите на биотехнологични лекарства ще са защитени от конкуренцията на по-евтините генерични лекарства.

Все още не е ясно как това ще се отрази на цените на лекарствата.

В последните часове на преговорите се обсъждаха и протекциите над млекопроизводителите. Нова Зеландия, където е базиран най-големият износител на млечни продукти в света - Fonterra - настояваше за по-голям достъп до пазарите на САЩ, Канада и Япония.

Освен това САЩ, Мексико, Канада и Япония се споразумяха за въвеждане на правила в търговията с автомобили, които уреждат какъв брой превозни средства могат да бъдат произвеждани в дадения регион.

Северноамериканското споразумение за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико постановява, че над половината от колите в тези държави - или по-точно 62.5% - трябва да са местно производство.

TPP ще позволи на японските производители на автомобили - начело с Toyota Motor Corp - повече свобода в закупуването на автомобилни части от Азия за превозни средства, предназначени за САЩ. За сметка на това споразумението защитава американските производители на автомобили от конкуренцията на пазара чрез удължаване на митата за внос на евтините азиатски пикапи.

TPP поставя и стандарти по въпроси, вариращи от правата на работниците до защитата на околната среда. Споразумението задава и основни насоки за уреждане на търговски спорове между националните правителства и чуждестранните инвеститори без участието на националните съдилища.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.