• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Навършват се 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

Навършват се 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

/КРОСС/ В деня, в който се навършват 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, френският президент Еманюел Макрон приема италианския си колега Серджо Матарела. Двамата лидери ще отдадат почит на твореца, но също така ще изтъкнат френско-италианското приятелство след напрежението в последните месеци.

На 2 май 1519 г. геният Леонардо да Винчи умира в замъка Кло-Люсe на 67 години. Това става три години, след като е поканен във Франция от крал Франсоа Първи. Погребан е в параклиса Сен Юбер на кралския дворец Амбоаз близо до Тур в централна Франция. Днес президентите на Франция и Италия ще се поклонят на гроба на твореца.

Жан-Луи Сюро, директор на замъка Амбоаз: Френският президент ще приветства тук италианският президент. Това е много тържествен момент, израз на общата памет на двете страни за тази личност, израз на културната връзка между нас. Има много силна символика в тази среща на двамата президенти.

Еманюел Макрон и Серджо Mатарела ще посетят двореца Шамбор - чието изграждане е вдъхновено от чертежите на Леонардо. Там двамата лидери ще разговарят с млади французи и италианци, а на срещата са поканени архитектът Ренцо Пиано, писателят Алесандро Барико и астронавтите Тома Песке и Саманта Кристофорети.

Целта на Макрон и Матарела е да отдадат почит на европейската култура, но и да подчертаят силната връзка между двете страни след най- тежката дипломатическа криза между Рим и Париж след Втората световна война.

Тя ескалира заради сериозните противоречия между правителствата на двете страни относно миграцията, както и заради подкрепата за жълтите жилетки. Сблъсък имаше дори заради Леонардо, след като Рим упрекна Париж, че си е присвоил наследството на твореца. Сега, в навечерието на европейските избори, Макрон и Матарела ще се опитат да покажат, че всичко това е останало в миналото.

Двамата държавни глави ще се срещнат във френския град Амбоаз, където Да Винчи живее от март 1516 г. до смъртта си през 1519 г. в замъка Кло Люсе.

Именно там геният рисува три от най-известните си картини: „Мона Лиза“, “Йоан Кръстител“ и „Света Анна с мадоната и младенеца“. И трите са изложени в „Лувъра“ в Париж.

Макрон отправи поканата към Матарела през февруари с надеждата да намали ескалиращото дипломатическо напрежение между двете страни.

Годишнината стана част от нападките между двете страни, след като зам.-министърката на културата на Италия Лучия Боргонзони обвини Франция, че се опитва да заеме централно място в честванията и предложи италианското правителство да отмени някои временно предоставени на Лувъра картини на художника.

Тя „доля масло в огъня“, като подчерта, че „Леонардо е италианец, само е умрял във Франция“.

След обяд в Кло Люсе Макрон и Матарела ще отпътуват за замъка „Шамбор“, където 500 френски и италиански младежи ще участват в работилници, свързани с архитектурата, литературата и науката на Ренесанса.

Макрон ще бъде придружаван от съпругата си Бриджит и френския министър на културата Франк Риестер.

Повече от 300 полицаи и жандарми са изпратени в градчето с общо 13 000 жители край южния бряг на река Лоара заради президентското посещение.

То се случва след скриването от очите на публиката на една от най-харесваните и скъпите работи на Да Винчи - „Спасителят на света“.

От Лувъра се надяваха да получат картината – продадена на рекордната цена от 450 милиона долара на аукцион в Ню Йорк през ноември 2017 г. – и да я покажат по-късно тази година. Но след продажбата картината – смята се, че неин купувач е член на саудитското кралско семейство – повече не е показвана. Това трябваше да се случи в Абу Даби миналия септември, но церемонията беше отменена.

В Италия също няколко събития ще отбележат годишнината. В едно от тях ще бъде показан за първи път кичур коса, за който експертите твърдят, че може би е принадлежал на гения изобретател Да Винчи.

Галерия Uffizi във Флоренция ще покаже най-скъпата книга в света – Лестърския кодекс на Леонардо, който е събрал научните му трудове.

Палацо Строци – също във Флоренция – ще е домакин на изложба, посветена на един от учителите на Леонардо – скулптурът Андреа Верокио.

В Рим ще бъдат показани някои от техническите и научни работи на Да Винчи, а Ватиканът ще покаже незавършената картина „Свети Йероним“. Достъпът до нея ще е безплатен, а посетителите ще могат да ѝ се насладят до 22 юни.

Малкият тоскански град Винчи, където Леонардо е роден на 15 април 1452 г., ще покаже кичура коса на пресконференция в обществената библиотека, преди да го изложи в музея на Леонардо да Винчи.

Историците, направили откритието, скоро ще започнат ДНК тестове на кичура, който до преди това е бил скрит в частна колекция в САЩ.

Но въпреки многото събития навсякъде в страната, дипломатическият скандал хвърля сянга върху отбелязването на годишнината, а италиански историци с тъга отбелязват, че е трябвало да има по-добро сътрудничество с Франция.

„Няма съмнение, че Франция се е организирала по-добре; изглежда като че ли художникът Леонардо ще бъде почетен от Лувъра и не в толкова голяма степен от Италия.

Определени решения създадоха бъркотия, организацията беше управлявана лошо от началото и сега ние виждаме резултата“, казва пред в. „Гардиън“ Барбара Агости, професор по история на изкуствата в университета Tor Vergata в Рим и член на комисията, която наблюдава тържествата.

Една от най-известните творби на Леонардо - последната вечеря била поръчана около 1495 година и отнела 3 години за направата си. При нея художникът прави грешка, като използва темперни и маслени бои върху изсъхнал гипс, вместо на свеж гипс, това води до бързото разрушаване на гениалната композиция.

По-късно некачествена реставрация води до още повече щети, но за огромно щастие модерните технологии на нашето време успяват да стабилизират състоянието ѝ.

Няколко години по-късно, през 1503-та години започва работа и по най-известната му творба и най-известна картина в света - портретът на Мона Лиза. Огромна мистерия обвива идентичността на жената.

Някои твърдят, че е Изабела - принцесата на Неапол, някой твърдят, че е проститутка, а трети, че е собствената му майка. Общоприетата версия е, че това е Лиза, съпруга на богат търговец от Флоренция.

Друго интересно за произведението му е, че е поръчано от семейство Джокондо, но те така и никога не я получават, защото това бил опитът на да Винчи за пълно съвършенство, той постоянно нанасял корекции и на практика не се разделя с нея докато е жив.

Последните си години Леонардо да Винчи прекарва в Милано, където се връща през 1506 година. Между учениците, които започнали да учат в неговото студио бил Франческо Мелци, който става един от близките другари на да Винчи до краят на живота му.

Леонардо не рисувал много по време на вторият си престой в Милано, вместо това в по-голямата част от времето си се занимавал с наука.

На фона на политически скандали през 1513 година Леонардо се мести в Рим, където са му отстъпени няколко стаи във Ватикана от папа Лъв Десети.

Две години по-късно лично френският крал Франсоа Първи предлага на да Винчи позицията „Главен художник и инженер и архитект на краля”.

Заедно с Мелци, заминават за Франция, където живеят в летния дворец на краля.

Както в Милано, Леонардо отново почти не рисува, а главно се занимава с наука.

Една от последните му поръчки е механичен лъв, който можел да върви и да си отваря гърдите, за да разкрие букет с лилии.

След това продължава да се занимава с наука до смъртта си на 2 май 1519 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.