• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Повече от 30 жертви при експлозии в Истанбул

Повече от 30 жертви при експлозии в Истанбул

/КРОСС/Повече от 30 души са убити при експлозии и престрелка на международното летище „Ататюрк" в Истанбул във вторник вечерта. Близо 150 са ранени, като част от тях са с опасност за живота, съобщават световните медии. Според тях трима самоубийствени атентатори са задействали взривни устройства, след като полицията е открила огън срещу тях.

Единият от нападателите е стрелял с автомат "Калашников" преди да се самовзриви, заяви турският правосъден министър Бекир Боздаг.

По думите на анонимен източник на вестник "Daily Sabah", силите за сигурност са стреляли по заподозрян на входа на международния терминал на летището в Истанбул в опит да го неутрализират.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм разкри, че първите знаци показват, че радикалната групировка „Ислямска държава" стои зад терористичната атака. „Доказателствата сочат към ДАЕШ", поясни премиерът, използвайки арабското наименование на организацията.

На фона на смъртоносната атака в Истанбул държавният глава на Турция направи писмено изявление, в което осъди насилието и изрази надежди, че случилото се ще се превърне в „повратна точка" за целия свят, за да се обедини в борбата срещу тероризма, предава RT.
„Надявам се атаката срещу летище „Ататюрк", особено в западните страни [и] по целия свят, да се превърне в крайъгълен камък, в повратна точка за борбата срещу тероризма", заяви турският президент.
Ердоган подчерта, че атаката, „която беше извършена по време на свещения месец рамадан, показва, че тероризмът удря без оглед на вяра и ценности". Турският държавен глава изрази съжаление за „гражданите, които загубиха живота си" и поднесе съболезнования си към цялата нация.
„Ясно е, че тази атака не е насочена към постигане на всеки резултат, а само към това да създаде пропагандни материали срещу нашата страна, използвайки кръвта и болката на невинни хора", коментира Ердоган.

Всички полети от и за летището са спрени, съобщават турските власти.

В радиуса на взрива части от сградата са буквално откъртени заради мощната експлозия.

Междувременно от външното ни министерство съобщават, че няма информация за ранени българи при атентата.

Няма данни за пострадали български граждани, няма позвънявания за търсене на съдействане, заяви и посланикът ни в Турция Надежда Нейнски в пряко включване по БНТ. Тя съобщи, че е указано съдействие на четири български студенти, които са настанени в хотел. Те са пристигнали в Истанбул с полет от Вилнюс. Сформирани са щабове в посолството и в консулството, като връзката с българските власти е непрестанна. Полетите на летище "Ататюрк" са възстановени.

Летище "Ататюрк" е 3-тото най-голямо летище в Европа, като през него минават над 60 млн. пътници годишно.

Посолството на РБ в Анкара и Генералното консулство на страната ни в Истанбул следят ситуацията след атаките. От пресцентъра на Министерството на външните работи съобщават, че към момента няма данни за пострадали български граждани. Българският консул е на летището и следи развитието на събитията.

Изказвам моите дълбоки съболезнования към семействата на жертвите на летище "Ататюрк" в Истанбул, написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук. "Дипломатическите и консулските служби имат указания да помагат на всички български граждани, консулът ни е на летището. Софийското летище приема пренасочените полети", казва още премиерът Борисов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Hanusi Pal

Имате нужда от заем , преди края на Рамадан Карим ? Трябва спешно ипотечен кредит ? Имате нужда от бърз бизнес кредит ? Имате нужда от обезпечени личен заем ? Трябва компания 24часа заем ? Можете seriosly трябва да си купите кола ? Email : hanusiinfo1@gmail.com

01.07.2016 02:11:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.