• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Ако не се намерят спешно 300 млн. лв., болниците слагат ценоразпис на входа

Ако не се намерят спешно 300 млн. лв., болниците слагат ценоразпис на входа

/КРОСС/Ако до края на мандата на това правителство и Народно събрание не бъде актуализиран бюджетът на здравната каса с поне 300 млн. лева, болниците или ще затворят врати, или ще сложат ценоразпис на входа. Това заяви за „Преса" проф. Милан Миланов, председател на столичната колегия на лекарския съюз и шеф на Централната реанимация на „Пирогов". По думите му дупката в бюджета за здраве до края на годината ще стигне 500 млн. лева, затова освен актуализация държавата трябва да започне да плаща пълния размер на вноските на категориите хора, които осигурява.

Дълговете на болниците вече надхвърлят 411 млн. лева и много от тях за изправени пред заплахи за запор на сметки, отказ на фирмите да доставят лекарства и консумативи, спиране на тока, пералните и дори асансьорите. На много места пациентите вече са принудени да си носят хапчета, бинтове, чаршафи и сандвичи.

Тежък е проблемът в държавната болница „Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, където задълженията надхвърлят 20 млн. лв. и чиито сметки периодично биват блокирани. Заради това миналата седмица изпълнителният директор проф. Петрана Чакърова бе принудена да поиска помощ от Червения кръст. Лечебното заведение няма пари нито за лекарства, нито за храна за болните. С огромни просрочени дългове са още ВМА, „Св. Георги" в Пловдив, „Пирогов" и „Александровска", както и варненската „Св. Марина" (виж таблицата).

„Нямаме повече с какво да лекуваме. Така че слагаме ценоразпис и всички ще си плащат. Чувам вече и идеи за прием срещу запис на заповед или нотариална заверка. После осигурените да си търсят парите от касата и здравното министерство", обясни проф. Миланов.

Това означава, че всеки, който се нуждае от болнично лечение или спешна операция, първо ще трябва да посети банката си. За едни от най-честите страдания като сърдечна недостатъчност пациентите ще трябва да се бръкнат с 1300 лева. За диабетна полиневропатия или друго усложнение на високата кръвна захар ще трябва да извадят между 180 и 800 лева, за хипертония - 600 лева, за гинекологичен проблем - между 200 и 1000 лева. За бъбречна криза ще се броят 500 лева, а за урологична операция - 3000 лв. Ако се разболеем от пневмония пък, лечението в болница ще ни струва 400 лева. За по-сериозни проблеми като сърдечна операция ще трябват между 12 000 и 15 000 лева, а честите ангини и отити на децата ще струват на родителите им от 200 до 400 лева.

„В такава дълбока криза здравеопазването не е било никога. Ако не се намерят 300 млн. лева, загиваме", заяви проф. Генчо Начев, директор на една от малкото болници без задължения - „Св. Екатерина". „Разбирам, че правителството иска да остави горещия картоф в ръцете на следващите управляващи, като е против актуализация на бюджета на касата, но дотогава ще има смъртни случаи", предупреди кардиохирургът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.