• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Прехвърлиха към НЗОК Фонда за лечение на деца в чужбина

Прехвърлиха към НЗОК Фонда за лечение на деца в чужбина

/КРОСС/ Парламентът прие рамката на бюджета на НЗОК за 2019 година. "За" гласуваха 91 народни представители, 51 бяха "против", а 12 се въздържаха. Депутатите отхвърлиха предложената от БСП рамка за бюджета на НЗОК. В нея се предвиждаха допълнителни приходи от 140 млн. лв. Решено бе Фондът за лекуване на деца в чужбина да бъде прехвърлен към НЗОК и лимитите за доболничната помощ да останат.

Парламентът реши Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да извършва проверка за съответствието на дейността на лечебното заведение с изискванията на Закона за лечебните заведения и със здравните изисквания. Лечебните заведения трябва да приведат дейността си в съответствие с новите медицински стандарти по Закона за лечебните заведения в срок до 6 месеца от влизането им в сила, но не по-късно от 31 декември 2019 г.

При установяване на несъответствия с изискванията изпълнителният директор на ИА "Медицински надзор" определя срока за отстраняването им. Когато в определения срок те не са отстранени, той има право да отказва да пререгистрира лечебното заведение и да отправи мотивирано предложение до министъра на здравеопазването за отнемане на разрешението за осъществяване на лечебна дейност.

490 млн. лева повече отпуска държавата в бюджета за 2019 година, в сравнение с 2018 година. За следващата година приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година. Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.

През следващата година Министерството на здравеопазването ще изплати 43 хил. лева на НЗОК за разходи.Разходите в бюджета на Касата са в размер на над 4,3 млрд. лева. Те са с над 489 млн. лева повече в сравнение с 2018 година. Разходите за персонал са в размер на над 41 млн. лева, за административни дейности- над 12 млн. лева, за здравноосигурителни плащания- малко над 4,1 млрд. лева.

Парламентът реши размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2019 година да бъде 8%, предаде репортер на Агенция "Фокус". Размерът на вноската ще бъде същият, както през 2018 година.

В бюджета на НЗОК 2,5 млрд. лева отпуска държавата за медицински дейности (за първична извънболнична медицинска помощ - 225 млн. лева; за специализирана извънболнична медицинска помощ - малко над 250 млн. лева; за медико-диагностична дейност - 90 млн. лева; за болнична медицинска помощ - 2 млрд. лева). 167 млн. лева са средствата за дентални дейности, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия. Около 2 млн. хоспитализации по клинични пътеки и 1,5 млн. клинични и амбулаторни процедури ще се финансират със средствата за болнична медицинска помощ.

6,5 млн. дентални дейности ще се финансират през 2019 година, което е с 50 хил. повече спрямо тази година. Около 1,5 млн. здравноосигурени лица ще получават лекарства, заплащани напълно или частично от НЗОК за домашно лечение. Ще се заплащат лекарствени продукти на над 33 хил. здравноосигурени лица за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ.

Очакваният брой пациенти за 2019 г. за извънболнична диагностика и лечение с медицински изделия е над 100 хил., а за болнично лечение- 40 хил.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.