• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Въпреки жалби за хигиената чистачка на летището вземала поне 1000 лева на месец

Въпреки жалби за хигиената чистачка на летището вземала поне 1000 лева на месец

/КРОСС/1500 лева е средното нетно възнаграждение на чистачките на Летище София, каза шефът на аеропорта Христо Щерионов. В тази сума се включва основната им заплата с всички допълнителни бонуси през годината. За хигиената на летището отговарят около 100 души, повечето от които са дългогодишни служители.

През декември обаче беше наета частна фирма, която да извършва дейността по почистване на терминалите. Това доведе до протести от страна на досегашните чистачи, които не желаят да започнат работа в новата фирма, а искат да останат служители на държавното летище. Чистачката Евелина Петрова е категорична, че не става дума за пари и че заплатата е 1000 лева.

Държавна работа и сигурни високи доходи - такива са условията, предлагани от Летище София, в това число и за почистващия персонал, обясни директорът на аеропорта Христо Щерионов. "За служителите на летището в зависимост от дейността и йерархията средната заплата е около 674 лева", обясни той.

Служителите на летището, включително и чистачките, получават бонуси - 350 лева купони, 150 лева карта, коледна и великденска заплата и допълнително материално стимулиране всеки месец съгласно колективния трудов договор, както и се начисляват допълнителни пари за работа по време на празници и 1.1 на сто клас прослужено време. Така нетното средно възнаграждение е 1400-1500 лева.

В случая с летището високото заплащане не води и до високо качество, казва Щерионов. Средно на всеки три дни до ръководството постъпва жалба за хигиената на двата терминала. Затова и се пристъпва към наемане на външна фирма, която за по-малко пари да извършва почистването на Летище София.

Една от чистачките на терминал 2 Евелина Петрова обаче е категорична, че парите, които получават, не са 1500 лева, а сумарно с всички бонуси стигат до около 1000 лева. Тя уточни, че почистващият персонал на терминалите няма да се прехвърли на работа в наетата частна фирма, защото въпросът не е само в условията, а и в статута - важно за хората е да са служители на аеропорта, а не просто чистачки.

Петрова твърди, че има висше образование и говори три чужди езика, а и била във възраст, в която лесно ще си намери работа. На въпрос защо при изброените професионални достойнства е станала чистачка на летището, тя отговори, че дотам й стигнали връзките.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.