• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Акценти в днешния печат

Акценти в днешния печат

/КРОСС/ Печатните издания тази сутрин отделят челните си страници за вчерашните решения на Народното събрание за приходите и разходите на държавата през следващата година.
„Напук на референдума партиите запазиха големите си субсидии", пише във водещото си заглавие вестник СЕГА. „Отиващият си парламент за пореден път показа надменно неуважение към избирателите, към морала и към парите на данъкоплатците. При гласуването на бюджета за 2017 година депутатите отказаха да намалят неприлично високите субсидии за партиите, въпреки че на референдума на 6 ноември българите ясно изразиха волята си", пише СЕГА и припомня, че повече от 2,5 милиона българи, или 72 на сто от участниците в референдума, се произнесоха за това партийната субсидия от държавата да бъде 1 лев на получен на изборите действителен глас. „Срещу техните гласове вчера застанаха стотина присъстващи и още над сто отсъстващи депутати", отбелязва вестник СЕГА.
„Депутатите запушиха гласа на народа", пише ТРУД по същия повод, отбелязвайки, че субсидията на глас остава 11 лева, въпреки обещанието на избраниците, че ще изпълнят решенията на референдума. Изчисления на вестника показват, че в момента партиите, преминали бариерата от 1 %, получават 34,5 милиона лева годишно от хазната. Ако субсидията беше намалена на 1 лев, както поискаха българските избиратели, партиите щяха да вземат 3,1 милиона лева.
ДУМА набляга върху решението на депутатите за парите за Българската академия на науките. „С мръсни финтове, фалшификации и нарушения на правилника на Народното събрание депутатите от ГЕРБ провалиха предложението в закона за бюджет 2017 да се запишат 10 милиона лева допълнително за БАН и 500 хиляди лева за Софийския университет „Св. Климент Охридски", пише вестникът. БСП дава на Конституционния съд спорните текстове от закона, съобщава ДУМА.
Изборите напролет няма да се провеждат по мажоритарната система, поне според ГЕРБ. Това научаваме от водещата публикация на вестник 24 ЧАСА. В интервю за изданието шефът на правната комисия на Народното събрание Данаил Кирилов твърди, че промените, с които да се въведе мажоритарен избор за депутатите, няма да бъдат приети за задаващия се вот. Първият проблем е изискването на Венецианската комисия съществени изменения в изборните правила да не се правят в годината на вота. Вторият проблем е, че никой не внася проекта.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.