• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

С 4 млрд. лева ще разполага НЗОК догодина

С 4 млрд. лева ще разполага НЗОК догодина

/КРОСС/ Реформа в здравеопазването ще има, но засега не се знае нито каква, нито кога. Това е „новината" от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, което се проведе в МЗ и на което здравният министър Кирил Ананиев трябваше да разкрие най-дълбоко пазената тайна в държавата - промените в здравно осигурителния модел. Това обаче не се случи, а загадката остава поне до септември, въпреки обещанията, че през лятото реформата ще бъде подложена на широко обществено обсъждане. Отлагането означава, че каквато и да е промяната, то тя няма да се случи през следващата година.
Така през 2019 г. ще ни здравеопазват както и през тази, но с почти 350 млн. лева повече. Или поне това са предварително заложените числа в бюджета на НЗОК за догодина, който ще е в размер на 4,01 млрд. лева плюс 123 млн. лева резерв. От тези средства 215 млн. лева ще са за първична извънболнична медицинска помощ, 242,7 млн. лв. - за специализирана медицинска помощ, а 85 млн. лева са предвидени за медико-диагностични дейности. Бюджетът за лекарства ще се увеличи от сегашните 1 млрд. лева с допълнителни 175 млн. лв., а парите за медицински изделия ще са със 17 млн. лв. повече и ще са 11 млн. лева. Най-много са заложените средства за болнична помощ - 1,920 млрд. лв., което е с близо 100 млн. лв. над предвидените за 2018 г. харчове.
Оказва се обаче, че парите пак няма да стигнат. „Разчетите ни показват, че бюджетът за идната година ще бъде с дефицит, въпреки увеличението по всички пера и обмисляме така да го гласуваме", обясни зам.-здравният Жени Начева.
Иначе до края на тази година болниците ще получават по 160 млн. лева месечно, вместо досегашните 153 млн. лева, съобщи още Начева. Освен това директорите ще могат да поискат увеличение на лимита си за даден месец с 5%, ако имат спешни случаи, но това ще е за сметка на следващия месец.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.