• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Банките масово вдигат такси през октомври

Банките масово вдигат такси през октомври

/КРОСС/ Банките готвят масово повишение на такси и комисиони наесен. Няколко от големите трезори вече пуснаха предупреждение на сайтовете си, че променят тарифата от началото на октомври, като завишават цената на редица услуги.

Новината не е изненада на фона на падащите лихви, които вече стигат рекордно ниски нива. През последните години именно това е политиката на банките у нас - да компенсират поевтиняването на заемите с повишение на таксите и комисионите, които събират.
Така например от началото на октомври ОББ двойно ще завиши комисионата за вноска на каса на суми над 3000 лева. Сегашните 0.10% стават 0.20%. Размерът на таксата е в проценти, като все пак има таван и той в момента е 200 лева, но през октомври и той ще се удвои и ще стане 400 лева.

Таксата за преводи от и по сметка в системата на ОББ от 1 октомври вече ще е 2 лв. - при 1.50 лв. сега. А когато става дума за междубанкови преводи, увеличението е от 3 на 4 лева. С 1 до 2 лева скачат и таксите за директен дебит - услугата, при която банка превежда плащанията по битовите сметки на клиентите си - за ток, вода, парно и др.

По-скъпо ще струва и тегленето на пари на каса в офис. За суми до 2000 лв. таксата се повишава с 0.05 процентни пункта, а над 2000 лв. - с 0.1 процентни пункта. При теглене на пари без предварителна заявка над 10 000 лв. увеличението е по-голямо - с 0.2 процентни пункта.

Банка ДСК въвежда месечна такса за основна дебитна карта Mastercard и Visa. Досега такава такса не съществуваше нито за левовите, нито за евровите, нито за доларовите дебитни карти на ДСК, но от 1 октомври трезорът вече ще начислява всеки месец в зависимост от валутата по 4.15 лв., 2.15 евро или 2.75 щ.д.

Годишната такса за кредитните карти на Банка ДСК също се увеличава - за левовите карти сумата от 45 скача на 49.80 лв., за евровите - от 23 на 26 евро, а за доларовите - от 30 на 33 долара. По-скъпо ще струва и внасянето на пари по сметка. За суми над 3000 лв. таксата се завишава от 0.1% на 0.2% за горницата над 3000 лв. С 0.50 лв. до 3 лева поскъпват преводите и разплащанията в офис на банката.

От 16 октомври Уникредит Булбанк вдига с 50 стотинки месечните такси за поддръжка и обслужване на сметки. По разплащателните вече ще се събират по 3 лв. всеки месец, а по спестовните - по 2.50 лв. Банката увеличава таксите и за банкови преводи, за комунални и за периодични плащания, за директен дебит, за внасяне и теглене на пари от сметка, дори и за броене на монети. За внасяне на суми над 3000 лв. по сметка в банката от титуляря вече ще се събира 0.2% при сегашни 0.1%. При теглене до 1000 лв. таксата расте от 3 на 4 лева. С 50 стотинки месечно поскъпва и поддръжката и обслужването на дебитните карти на Уникредит Булбанк.

Политиката на постоянно вдигане на такси и комисиони има голяма заслуга и за рекордните печалби на банките през последните години. Само за 7 месеца - от януари до юли, печалбата на банковия сектор закръгли 1 млрд. лева, показват най-новите данни на БНБ. Този резултат е с цели 10% повече от същия период на миналата година. Само през юли финансовите институции в България са добавили нови 127.6 млн. лв. печалба. Нетните доходи на банките от лихви за седемте месеца на годината са към са 1.6 млрд. лв., а доходите от такси и комисиони са 640.8 млн. лева, което е с над 30 млн. лева повече в сравнение с януари - юли миналата година. Според БНБ печалбата на банките расте и защото оптимизират разходите си, включително чрез съкращаване на офиси и на персонал, което основно се случва при сливания и вливания в сектора.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Време е за революция, нов Народен съд и национализация на заграбените активи, включително и банките. Мама им кожодерска долнопробна. Да изпуктат алчните банкери.

03.09.2019 09:42:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.