• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

ВСС готви промяна на парите за рангове от 1 януари 2017 г.

ВСС готви промяна на парите за рангове от 1 януари 2017 г.

/КРОСС/ Все пак ще има корекция на допълнителните средства, които ще се получават за рангове. Но това евентуално ще е от 1 януари 2017 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет възложи на бюджетната комисия до края на януари следващата година да предложи вариант за промени в Таблица №1 за възнагражденията на магистрати относно парите за ранговете. До това решение се стигна след спор, отново във връзка с предложението магистратите на районно ниво, които получат трети ранг, да взимат 30 лева, информира "Правен свят".

На вчерашното заседание на Прокурорската колегия Елка Атанасова възрази да се дава такава малка сума за ранг "съдия във ВКС/ВАС" и "прокурор във ВКП/ВАП" на магистратите от районно ниво, припомня редакцията. 

В момента съдиите и прокурорите от РС и РП взимат 79 лева за първи ранг и 77 лева за втори ранг. Предложението на бюбжетната комисия бе за трети ранг да се плащат 30 лева.

Днес Атанасова отново постави темата. "Не може да оценим третия ранг най-ниско, повече от два пъти по-малко от другите два ранга. Аз няма да подкрепя предложението на бюджетната комисия, за мен то е немотивирано. Няма финансова обосновка защо отказваме по-висока сума. Няма информация колко са прокурорите и съдиите, които имат право да получат този трети ранг. Какви са финансовите разчети? Несправедливо ощетяваме и принизяваме труда на магистратите на районно ниво", заяви Атанасова.

Ясен Тодоров каза, че неправилно се цитира сумата от 30 лева. Всъщност редовите магистрати при трети ранг ще получават 186 лева над основната си заплата, заместниците - 189 лева, а административните ръководители - 141 лева. Всъщност Тодоров сумира парите и за трите ранга.

По думите му това е единственият възможен вариант, до който са стигнали служителите от бюджетната дирекция при този бюджет.

"Редно е да изпълним закона и да дадем парите в момента. Ако увеличим стъпката със 79 лева, има вариант редовите магистрати да взимат повече от заместниците и от административните ръководители", каза още Тодоров.

"Много е хубаво да правим популистки изказвания. Ранговете са коефициент от основната заплата. След като основната заплата е по-ниска, като функция на нея се явява и разликата в ранга", каза на свой ред Каролина Неделчева.

Ясен Тодоров обаче направи предложение - до края на януари, когато вече ще е ясен бюджетът на съдебната власт за 2017 г., ресорната комисия да изготви вариант за корекция в Таблица №1 във връзка с коефициентите за ранговете, които да влязат в сила със задна дата от 1 януари 2017 г. Тук той поясни, че има възможност ранговете да не са коефициент от основното месечно възнаграждение, а да са твърди суми.

Идеята му бе подкрепена от 11 от ВСС, 8 бяха "против".

А до края на годината магистратите на районно ниво с трети ранг ще получават за него по 30 лева, което бе подкрепено от 16 от членовете на съвета, а 3 бяха "против".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

а кога ще съкратите част от съдиите и прокурорите защото в европа на 10 хиляди човека има 19 съдии, а у нас са 31, намаляха делата след тн реституция,а съдиите стоят същите,в малките населени места съдиите и прокурорите са в няколко пъти над необходимото, служителките в тях през част от деня дремят поради липса на работа, защо за съдии прокурори в нац институт по правосъдието се пращат хора от пуцовете

05.06.2018 18:54:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.