• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Лекарствата в сезона на грипа са поскъпнали

Лекарствата в сезона на грипа са поскъпнали

/КРОСС/Хапчетата и препаратите, които се продават без рецепта и се купуват на килограм в сезона на различните вируси и грипа, са се увеличили от 10 до 40%. В същото време лекарствата с рецепти са поевтинели. Цената на аспирина с витамин С на „Байер" е скочила от 7 на 10 лева. За едни от най-популярните прахчета при простуда „Колдрекс" хората вече трябва да се бръкнат с 8 лева за опаковка от 10 пакетчета. Само преди седмици препаратът можеше да се намери в аптеките от 7 до 7,30 лева. Таблетките за възпалено гърло „Тантум верде" пък вече се продават за 8,70 вместо за 6,90 лв, пише Преса".

По-малко се е повишила цената на подобен продукт, но на друга фирма и вместо 3,90 лв. хербитусинът вече струва 4,50 лева. Капките за нос на няколко фирми, както и витамините също са поскъпнали между 20 и 90 стотинки.

В същото време много медикаменти по лекарско предписание са поевтинели. При някои намалението е в пъти. Например опаковка от 7 таблетки против алергия „Ериус" от 11 лева вече се продава за 3,50 лв. Цените на едни от най-често изписваните хапчета за сърце „Конкор" от 5 милиграма и" Беталок Зок" от 50 милиграма са паднали съответно от 6,30 на 5 лв. и от 9,80 на 8,70 лв.

„Вдигайки цените на хапчетата без рецепта, фирмите производителки компенсират намаляването на медикаментите по лекарско предписание", обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз доц. Илко Гетов. Според него голяма част от лекарствата, които се продават с рецепта или се поемат от здравната каса, са поевтинели след влизането в сила на нова наредба през май миналата година, според която цената на даден продукт у нас се сравнява с тази в други 17 държави и се избира най-ниската стойност. „Големите компании имат сериозни лобита и тенденцията в цяла Европа е все повече хапчета да се продават без рецепта, за да може да се рекламират и да не подлежат на регулация. Медикаментите по предписание пък ще продължат да поевтиняват както в ЕС, така и у нас", каза още доц. Гетов.

„От октомври 2012 до октомври 2013 г. са поевтинели 80% от 1600-те лекарства в позитивния списък на касата, която тя поема напълно или частично. Намалението при различните медикаменти варира от 1 до 80%", съобщи за „Преса" Деян Денев, шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.