• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Летният туристически сезон се открива официално на 1 юни

Летният туристически сезон се открива официално на 1 юни

/КРОСС/Въпреки че вече първите летовници пристигнаха на родното ни Черноморие, официално туристическият сезон ще бъде открит на 1 юни. 

Чартърен полет от Тел Авив със сто израелски туристи даде начало на Лято 2015 в Бургас. 

По прогнози на бранша туристите от Израел това лято ще са с 15% повече в сравнение с 2014-а. Туроператорите са спокойни, че дори и да не се изпълни прогнозният ръст, то поне няма да има отлив, какъвто обаче се очаква при руските туристи.

През 2014 г. Южното Черноморие е посетено от близо 100 000 граждани на Израел. Последният чартър беше изпратен в началото на месец ноември.

На 1 юни на Централния плаж в Бургас, който се стопанисва от Община Бургас, ще има 250 чадъра и 150 шезлонга. Жителите и гостите на града ще могат да ги използват безплатно през целия летен сезон. На плажната ивица ще има и условия за спорт - 2 футболни, 2 волейболни игрища и 2 терена за плажен тенис.

От началото на следващия месец на плажната ивица ще заработят 5 спасителни поста. Те ще бъдат обслужвани от 10 спасители и един старши спасител. Заедно с тях е осигурено медицинско лице и необходимата апаратура за оказване на помощ при инциденти. От месец юли броят на спасителите ще бъде увеличен на 15 души, което ще гарантира пълното обезопасяване на ивицата през най-натоварените летни месеци, съобщиха още от общината.

Плажът ще е оборудван и с нужния брой душове и съблекални. На всички входове ще има разположени санитарни възли. Ще бъде осигурен свободен достъп за хората с увреждания.

До момента са направени две дезинфекции, а през тази седмица ще бъде извършено цялостно почистване на плажната ивица.

От 22 май още са отворени за посетители плажовете във Варна.

18 са разкритите спасителни постове, в които дежурят по двама души. Осигурени са и линейки с дежурни лекари, включително и на плажа в квартал "Аспарухово". Това съобщи Андрей Василев, търговски директор на фирмата концесионер.
Цените не са променени от миналия сезон - по пет лева за шезлонг и чадър в Централната зона и по три лева в "Аспарухово".

Курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена" вече откри сезона ден по-рано, на 21 май.

С идването на туристите курорти на Северното Черноморие обявяват различни екстри. Една от най-новите идеи е безплатен паркинг срещу чадър. Екстрата се предлага от концесионера на плажа в Кранево, който пояснява, че не е задължително плажуващите да ползват и шезлонг, за да паркират автомобилите си безплатно в близост до плажната ивица. Освен безплатен паркинг, посетителите на плажа в Кранево ще получат безплатни шалтета и масички срещу наема на чадъра.

Балчик запазва цените на сянката и шезлонга от миналата година, като се надява а привлече повече посетители с екстрата сервитьор на плажа, която ще носи студените напитки и парчетата пица директно до шезлонгите на плажуващите.

Албена също няма за променя цените за чадър и шезлонг за плажуващи, които не гости на някой от хотелите в комплекса. Те остават съответно 7 лева чадър, 5 лева шезлонг и 2 лева шалте.

Плажът във Варна ще предлага на посетителите безплатен чадър и шезлонг при консумация на напитки за минимум 10 лева. Иначе цената на сянката си остава колкото миналата година - 5 лв на централния плаж и 3 лв. на плажа в Аспарухово.

Слаб летен сезон за Варна и региона прогнозират експерти от туристическия бранш. За да привлекат туристи ресторантьорите обмислят намаления между 10 и 20 процента.

От бранша не очакват спадът на гости от Русия и Украйна да доведе до сериозно орязване на заплатите в сектора, но не се очертават и по-високи възнаграждения, коментираха от Варненската туристическа камара.

Според прогнози тази година туризмът около морската ни столица сериозно ще пострада заради очаквания отлив не само на руски и украински туристи, но и на посетители от Германия. В опит да спасят сезона от морските курорти предлагат на работодателите в България да дават ваучери за море на своите служители, подобно на ваучерите за храна, които се раздават в много от предприятията у нас. От бранша казват, че с подобни оферти ще се стимулира туристическият бизнес в страната. Предложението е ваучерите да са на стойност между 200 и 500 лева.

Наводненията миналата година едва не провалиха лятото по морето, но за 2015 г. и бизнесът, и почиващите се надяват природата да е благосклонна и да няма подобни бедствия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.