• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Станчев: Увеличението на тока няма да се отрази върху сметките

Станчев: Увеличението на тока няма да се отрази върху сметките

/КРОСС/ „Очевидно е, че в енергетиката се натрупват неща. Има надграждане на цените между 2002 и 2004 година, когато населението бе два пъти по-бедно, отколкото е сега. След това имаше дълги проекти, някои от тях вавилонски, които се отразяват на баланса на НЕК, възниква БЕХ и се стига до това, че през последните две години започва да се прави социална политика въз основа на този проблем. По този начин бедният потребител финансира богатия потребител." Това заяви в сутрешния блок на БНТ икономистът Красен Станчев.

„Възникна конфликт между политиката на доходите и ценообразуването. Изправени сме пред необходимостта да взимаме вече правилните решения", каза от своя страна енергийният експерт Атанас Тасев.

„Всяко нарушение на законите вижте до какво води. Резултатите са поради това. Ние направихме хубав експеримент - сменихме правителствата, организирахме протести, сменихме ДКЕВР и стигнахме до реалния анализ на числата. Резултатът е вследствие на политика. Всяка година има системен дефицит от 900 милиона лева. С това увеличение на тока от 10% 200 милиона лева ще бъдат извадени от тези 900. Оттук нататък трябва да се засили системата за социално подпомагане. Решението трябва да е само от експерти, а не от политици", добави той.

„Не може да се чака. Има неефективност. Слава Богу за това, което прави сега ДКЕВР. Увеличението няма да се отрази върху сметките за тока. По всички показатели имаме увеличаване на доходите за последната година и намаляване на разходите. Увеличението на помощите с 5 лева е малко по-голямо от увеличението на сметките на хората. На енергийно бедните сметките за ток са между 30 и 50 лева през зимата. Около 65-70% от сметките са около 50 лева", заяви Красен Станчев.

„Голяма част от хората не могат да плащат. Социалната система трябва да бъде настроена", подчерта от своя страна Атанас Тасев и добави, че увеличението трябва да се разсрочи и да се обяви тригодишна програма от ДКЕВР, към която хората да имат възможност да се настроят.

„Увеличението трябваше да бъде с повече проценти - около 20 примерно. Постоянството на системата трябва да бъде гарантирано от Енергийния борд. Трябва да се направи онова, което беше направено през 2002 и 2004 година", завърши Станчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Красен Станчев е консултант на американците от Марица 1 и 3. Хонорарът му, за да ги консултира как да се сдобият с договори, които никой не може да пипа! Това е!

02.10.2014 08:59:48

Анонимен

Няма да се увеличи, бе. А, че цените на всичко ще тръгват нагоре. Брех, че за малоумници ни вземат. Ама права е приказката сития на градния не вярва. Едно у да вземаш 2000 лева, друго е 400 лева нали. Първия бълха го ухапала.

02.10.2014 08:22:21

Анонимен

Тъй амчи как! Увеличението на тока никак няма да се отрази на сметките, а Красен Станчев някой много го е излъгал, че разбира от икономика.

02.10.2014 08:15:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.