• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Общо с над 2 млрд. лева ще разполагат МО и МВР догодина

Общо с над 2 млрд. лева ще разполагат МО и МВР догодина

/КРОСС/ С близо 450 милиона лева ще разполага Министерството на здравеопазването догодина, решиха депутатите. Въпреки това няма да има повече пари за заплати на социалните работници, което може да доведе до напрежение в системата.

Тези 8 500 социални работници са обречени почти на мизерия и трудно могат да изпълняват задълженията си. Опасяваме се, че ако техният труд продължава да бъде обезценен и подценен, няма да останат работници в тази система и тя ще бъде обезкървена, обясни Мариана Тодорова от АБВ.

С над 2 милиарда лева общо ще разполагат догодина двете силови министерства - на вътрешните работи и на отбраната. С повечето пари е предвидено армията да се попълни с до 250 военни, въпреки че недостигът е над 5 500 души.

Десет милиона лева допълнително ще бъдат отпуснати за Българската академия на науките. Това реши на извънредно заседание бюджетната комисия в парламента. Други 500 000 лева ще бъдат добавени към субсидията на Софийския университет. Промените ще бъдат записани в Бюджет 2017 г. , въпреки че не са подкрепяни от ГЕРБ, обясни Менда Стоянова.

Това е звеното, което е призвано да води науката, а в новия програмен период, където акцентът е върху интелигентния растеж, те са призвани да бъдат водещи, така че за наука пари има, но има за науката, която може да ги заработи, каза тя. 

Вчера пленарната зала отхвърли по-големите субсидии, въпреки че ресорната комисия беше подкрепила текстовете.

Междувременно от Селскостопанската академия изпратиха протестна декларация срещу обсъжданията в ресорната комисия на парламента на бюджета за 2017.

Според учените орязването на поисканите допълнително 8 млн. лв. за академията обрича земеделската наука на колапс и застрашава съществуването на едно от най-старите научни заведения в България.

От академията припомнят, че от близо 2 хиляди работещи там повече от 60% са с доходи около минималната работна заплата - в това число експерти и учени с висше образование.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.