• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Румен Радев: Собственото ни униние допусна търговците в храма на българската демокрация

Румен Радев: Собственото ни униние допусна търговците в храма на българската демокрация

/КРОСС/ Нашата битка за идеала на Апостола е сега, заяви президентът в словото си  по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски.

На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски.

Но Левски не обича склонени глави.

Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!

Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

„Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република. Неговата смърт му само ще ускори пътя към Освобождението.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите „задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им.

Да живее чистата и свята република!

Да живее България!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Никой не си бил позволил да политиканства на този ден?!? А бе, вие - малоумници ли сте или какво??? Нима забравихте Мъжа на Синоптичката преди него - всяка негова реч предизвикваше отвращение!!! Да не говорим за сричането от лиШчетата, които не се бе постарал да прочете преди това!!! Всяка реч на Президента Радев е произнесена с чувство, идваща от сърцето - грабваща!!! И най-важното - не ме е било срам от нея!!!

21.02.2020 18:15:41

Анонимен

И защо президентът се държи като лидер на опозиционна партия,а не като президент.

21.02.2020 08:01:26

Анонимен

Достойна реч от достоен Президент! А относно кочината на долния коментар - там ни вкараха точно евроатлантиците и прилежащите им лакеи! Не виждаме България да процъфтява, откак сме там, въпреки всички тиради на престъпника Борисов, напротив, затъваме, продължаваме да сме най-бедни и най-корумпираната държава. И Радев не е виновен затова, виновен е, че казва нещата каквито са!!!

20.02.2020 14:13:20

Анонимен

Румба може да си приказваш колкото си искаш , но в този кенеф - кочина ни вкараха същите дето те издигнаха за президент , началството в Кремъл има вековни цели и ги преследва упорито и целенасочено , а те са прости и ясни , ако не може да се владее нашата земя , то да се всява хаос и раздори в държавата за да не може България да просперира , Аксаков го е казал най точно - всяко добро за България е смърт за Русия , и ти Румба играеш по тази свирка за жалост

20.02.2020 13:24:02

Нормален

Много истина има в думите му!

20.02.2020 11:53:58

Анонимен

Нещастник ! Никой до сега не беше си позволявял да политиканства на такъв ден ! ФАТМАК

20.02.2020 11:19:15

човек каквото си направи

никой не може да му направи.

20.02.2020 09:50:13

Анонимен

Правилни думи в правилен момент.

20.02.2020 09:47:07

Анонимен

Много хубаво слово.

20.02.2020 08:37:56

Тиквопоклонник

Прав е Президента , склонената глава е позор за всеки смятащ се за СВОБОДЕН !!!!

20.02.2020 08:37:14

Пекинска патица

Браво на Президента!

20.02.2020 08:30:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.