• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Открити са нови документи, свързани с Васил Левски

Открити са нови документи, свързани с Васил Левски

/КРОСС/ В Карлово днес е кулминацията на честванията по повод 182-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Националният музей в родния град на Апостола ще посрещне посетителите с непоказвани до момента документи, които са свързани с издирването на Левски след обира в Арабаконак.

Оригиналите на документите продължават да се съхраняват в османския архив в Истанбул, а в музея се намират техните копия, които са преведени на български език от османо-турски, открити още през 2018 г. от специалист на Националния музей по време на негова командировка в държавния архив на Турция.

Благодарение на уредника на музея Виктор Комбов бе открита и уникалната фотография на Васил Левски, на гърба на която пише от къде е, на колко години, с какви очи. Комбов твърди, че с тази снимка Левски е издирван от турските власти.

Какво най-общо включват новооткритите документи?

Дора Чаушева, директор на Национален музей "Васил Левски": Документите се отнасят към периода, когато османската власт вече активно издирва точно Васил Левски. Тя има информация от проведените разпити на заловените до този момент дейци, че именно Васил Дякон Левски е главатарят, както се казва и в документите на комитетската организация и тя предприема всички мерки да бъде вече той заловен.

В рамките на днешния ден много доброволци помагат в музея, като за децата са предвидени изработването на рисунки и печати с образа на Васил Левски, които ще могат да запазят като спомен от днешния ден.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.