• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ЕС ще принуди Либия да компенсира българските медици

ЕС ще принуди Либия да компенсира българските медици

/КРОСС/Европейският съюз има намерението да принуди Триполи да компенсира шестимата български медици и палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж, прекарали невинни 8 години и половина в либийски затвор и осъдени три път на смърт.

Това съобщиха пред Клуб Z европейски дипломатически източници.

Най-усилено по въпроса работят Германия и още една държава, членка на ЕС. Той се обсъжда на доста високо ниво и на няколко пъти е бил бистрен от висши представители на Съюза.

Към каузата щели да бъдат привлечени германски адвокати, които през годините са успели да осигурят компенсации от страна на Либия за взрива в дискотеката "Ла Бел" в Западен Берлин през 1986 г. При атентата загиват двама американски военнослужещи и една туркиня. Либия се съгласи да плати обезщетения в размер на 35 милиона долара през лятото на 2004 г., малко след като медиците бяха осъдени за първи път на смърт.

Всъщност идеята Либия да компенсира българите не е нова. На Запад тя възникнала след статия за случая, публикувана преди няколко години във в. "Ню Йорк таймс". Особено се впечатлили от нея дипломати от ЕС, работили в Либия по време на процеса, започнал с ареста на медиците през 1999 г. и завършил с екстрадирането им в България през 2007 г.

До този момент само палестинецът Ашраф успя да осъди Либия. Това обаче стана чрез постановление на съд в Холандия, където докторът живее от 2008 г. насам. Сумата е 1,33 милиона долара.

Поне на този етап тази присъда е символична, коментираха източниците на Клуб Z. Причината е, че в Либия така и няма стабилни държавни институции след революцията от 2011 г. и убийството на диктатора Муамар Кадафи. Страната е раздирана от вражди и битки между съперничещи си групировки.

"В момента Либия е в стадия на недържава. Но там неизменно нещата ще се оправят. Предстои международна конференция за Либия в Испания, след което тя ще продълж на ниво ООН. Либия задължително ще се превърне в нормално функционираща държава и като такава ще трябва да компенсира невинните български медици", допълниха нашите източници.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.