• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

WSJ: Повечето икономисти не очакват Фед да вдигне лихвите през следващата седмица

WSJ: Повечето икономисти не очакват Фед да вдигне лихвите през следващата седмица

/КРОСС/ Повечето икономисти, анкетирани от Wallstreet Journal, смятат, че Федералният резерв ще запази краткосрочните лихвени проценти на настоящите почти нулеви нива на заседанието през следващата седмица. 

Около 46% от запитаните 64 икономисти от бизнеса и от академичните среди прогнозират, че на заседанието на 16 и 17 септември Фед ще обяви първо повишение на основната лихва в САЩ, докато мнозинството от тях предполагат, че началото на цикъл на затягане на лихвите ще бъде факт на по-късен етап.

За 9,5% от анкетираните Фед ще вдигне лихвите за пръв път от близо десет години насам на своето заседание през октомври, 35% смятат, че това ще стане факт на последното за годината заседание през декември, докато 9,5% са на мнение, че централната банка ще изчака до следващата година.

Очакванията за предстоящо увеличение на федералната фондова лихва от нейното рекордно дъно между 0,0% и 0,25% се понижиха рязко през последните няколко седмици. Според аналогично проучване на WSJ в началото на август, 82% от икономистите залагаха на повишение на лихвените ставки през септември, едва 3% предполагаха, че Фед ще повиши лихвите през октомври, 13% от тях - на срещата през декември и само 2% смятаха, че централната банка ще изчака до следващата година.

Причините за това рязко понижение в очакванията за предстоящо през септември вдигане на лихвите са две: турбулентните движения на глобалните капиталови пазари в резултат на опасения за състоянието на китайската икономика и смесената картина за състоянието на икономиката на САЩ - продължаващо солидно подобрение на пазара на труда и на жилищния пазар от една страна и от друга страна, все още прекалено ниската инфлация и колебливата бизнес активност в последно време както в промишления, така и в сектора на услугите.

Въпреки това, все още има значителен шанс, че Фед може да действа на заседанието през следващата седмица, посочват редица икономисти. Като цяло анализатори и икономисти оценяват на около 42% вероятността за първо вдигане на американските лихви на 17 септември. В същото време обаче фючърсният пазар, търгуващ вероятността за промяна на краткосрочните лихви в САЩ, търгува с едва 24% вероятност за вдигане на лихвите на Фед този месец.

И докато мнозинството икономисти продължават да очакват, че първото повишение на федералната фондова лихва ще стане факт на едно от трите оставащи заседания на Фед до края на годината, голям част от тях прогнозират, че следващата стъпка в предстоящия цикъл на затягане (повишение) на лихвите ще бъде факт чак към пролетта на 2016 г. - най-вероятно на заседанието на Фед през март.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.