• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Защо да ядем лимони всеки ден?

Защо да ядем лимони всеки ден?

/КРОСС/ Лимонът е цитрус, който носи редица ползи за организма. Някои от тях са описани по-долу, а именно…

Лимонът доставя на организма високи дози витамин С

Лимоните осигуряват около 40% от препоръчителната дневна доза витамин С. Кората му съдържа обаче почти двойно количество от витамина, който е водоразтворим и мощен антиоксидант, предпазващ костите, кръвоносните съдове и кожата. Витамин С играе също важна роля в поддържането на здрава имунна система.

Лимонът забавя растежа на раковите клетки

Лимонът е изключително ефективен за забавянето растежа на туморните клетки, тъй като съдържа 22 противоракови съединения. Лимоненът е една от съставките в лимона, която притежава противовъзпалителни, лечебни и противоракови ефекти. Установено е, че той потиска раковите клетки, като същевременно ги елиминира. Лимонът е изключително ефективен при рак на панкреаса, стомаха, дебелото черво, кожата и черния дроб.

Лимонът поддържа здравето на сърцето

Лимонът съдържа витамин С, който намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. В състава на плода влизат също фибри, които могат да намалят рисковите фактори за проблеми със сърцето. В изследване се установява, че консумирането на фибри от цитрусови плодове като лимони, намалява холестерола в кръвта след 4 седмици. Растителните химикали, открити в лимоните, а именно хесперидин и диосмин, също намаляват холестерола. 

Лимонът предотвратява бъбречните камъни

Установено е, че лимонената киселина може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците чрез увеличаване на обема на урината, като същевременно се създава неблагоприятна среда за образуването им. Смята се, че само половин чаша лимонов сок, предотвратява образуването на камъни на хора, които вече са ги имали.

Лимоните подобряват храносмилането

Лимоните съдържат също въглехидрати, най-вече под формата на разтворими фибри и прости захари. Фибрите спомагат за правилното функциониране на храносмилателно-чревния тракт. Въпреки това, за да се извлекат максимални ползи от плода и да се приемат достатъчно фибри, трябва да се консумира целият плод, а не само да се пие сокът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.