• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Над 2 милиона българи живеят в лишения

Над 2 милиона българи живеят в лишения

/КРОСС/Около 30% от българското население или почти всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС на хора, живеещи в тежки материални лишения, е 6,7 на сто. Отнесени към населението на страната цифрите показват, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3,5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2,1 милиона или намаление от 1,4 млн. души на лицата у нас, които са имали сериозни материални лишения.

Живеещите в лишения са хора, които не могат да си плащат безпроблемно сметките, да поддържат топъл дома си, да посрещат неочаквани разходи, нямат достъп до телевизор, кола и телефон, и не могат да си позволят дори една седмична почивка.

„Ако пресметнем цялото население на Земята, ние със сигурност сме в златния милиард – на единия милиард, който живее най-добре от всички. Това бихме могли да го отнесем и за средния индиец, тъй като Индия е най-бързо развиващата се икономика”, коментира в студиото на „Здравей, България” финансистът Емил Хърсев.

Според актуални данни на НСИ най-висок дял на хората у нас, които живеят в сериозен риск от бедност или материални лишения, е най-голям сред българите на възраст 65 + години - около 46 на сто от сънародниците ни в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души.

Най-ниски нива на материални лишения са регистрирани в следните страни-членки: Швеция /0,8 на сто/, Люксембург /1,6 на сто/, Финландия /2 на сто/ и Холандия /2,6 на сто/, показват данните на европейската статистика.

В другия край на скалата, страните от ЕС, в които се регистрира най-висок процент на хора в материални лишения, са: България - 30 на сто, Гърция - 21 на сто, Румъния - 19, 4 на сто и Унгария - 14, 5 на сто.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Няма ли някой да прогледне и да види че със ЗИД КСО лицата по чл69 от КСО КОИТО ИМАТ НЕОБХОДИМИЯ осигурителен стаж за придобиване право на пенсия могат да се пенсионират без да се изисква освобождаване от служба уволнение или прекратяване на трудовоправоотношение са а противопоставяне и дискрименация спрямо онези които са по чл.68 ОТ КТ .

25.04.2018 19:56:12

Анонимен

Докато МВР е ренесан за песионери които взимат пенсия и заплата то в останалия сектор част от пенсионерите живеят в сериозен риск на бедност и мизерия .

25.04.2018 19:48:07

Анонимен

Намерили са с кого да коментират бедността - Хърсев! Те са един отбор "юнаци", все такива безчувствени по социалните теми: той, Хампарцумян, Гелчо, разните там работодатели/робовладелци от КРИБ МРИБ!

25.04.2018 18:54:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.