• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Станишев повежда листата на БСП за евровота

Станишев повежда листата на БСП за евровота

София /КРОСС/ Сергей Станишев повежда листата на БСП за евроизборите през май. Това стана ясно след заседанието на червеното Изпълнително бюро късно тази вечер. Утре листата трябва да бъде одобрена на пленум на Националния съвет на партията.
Макар и да става водач, Станишев още преди време заяви, че няма да влиза в Европарламента. Решението му да е първи в листата е знак за силната му ангажираност към управлението и отговорността на БСП.
Решението на Станишев бе единствената неяснота в първата петица на червената листа. Имената на първите след лидера са отдавна известни. Илияна Йотова и Георги Пирински ще са втори и трети. На четвърто и пето място влизат двама от гражданската квота. Това са депутатът Петър Курумбашев и авторката на книгата "Експертите на прехода" Достена Лаверн, която бе номинирана от група леви интелектуалци.
Шеста ще е коалиционната партньорка Светлина Йолчева от "Български социалдемократи". След нея е класиран настоящият евродепутат Евгени Кирилов.
На осмо място изненадващо бе сложен журналистът Александър Симов.
Макар и на неизбираемо място, в червената листа от гражданската квота влиза и Андрей Пантев, научи "24 часа". Професорът бе три мандата депутат от левицата.
От листата изненадващо отпадна шефката на международния отдел на "Позитано" 20 Деница Караджова, която имаше много номинации от структурите. Наскоро тя оглави комисията по евроинтеграция и еврофондове в парламента.
Освен листата червеният пленум ще приеме позиция за Украйна.
Веднага след пленума ръководството на партията и соцдепутатите тръгват за Боровец. Там те ще проведат работен семинар с премиера Пламен Орешарски и повечето от министрите му. До последно не беше ясно дали сбирката ще почетат и членовете на кабинета от квотата на ДПС.
Официалната тема на заседанието е "Реформи, развитие, растеж". Очаква се обаче сбирката да прерасне в скандал между депутати и министри. Червените от няколко дни насам се заканват да търсят сметка на някои от членовете на кабинета, че не съгласуват предварително позициите си с тях. Сред нарочените за мъмрене от групата е здравният министър Таня Андреева, която настрои срещу себе си лекарската гилдия, а и вбеси соцдепутатите с категоричната си позиция срещу връщането на лекия режим за пушене в заведенията. Червените имали критики и към министрите на транспорта, на регионалното развитие и на образованието.
Изчистването на напрежението в червените редици е важно преди предстоящата кампания за евроизборите през май, пише "24 часа".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.