• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Сливен става столица на детската книга

Сливен става столица на детската книга

/КРОСС/ Много деца, автори, илюстратори, издатели и изследователи ще се съберат в Сливен от 9 до 11 май на Национален фестивал на детската книга. Вече 19 години фестивалът изпълнява успешно няколко основни цели - популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които работят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето - съобщиха от Регионалната библиотека „Сава Доброплодни" в Сливен, по чиято инициатива се провежда форумът.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени срещи с детски автори, премиери на най-новите книги на Кина Къдрева, Асен Сираков, Никола Райков, Радостина Николова, Юлия Спиридонова - Юлка, Анита Тарасевич, Здрава Каменова, Весела Фламбурари, Васил Сотиров, Михаил Самарский /Русия/. Ще бъдат представени интересни проекти на издателство „Дамян Яков", ще бъдат отчетени резултатите от национални конкурси за литература, рисунка и изработване на кукли на любими герои. В програмата са предвидени много театрални постановки, концерти и изложби. Пред общината издателствата ще открият щандове с продукцията си на цени с отстъпки.

Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на „белите" полета в изследванията на съвременната детска литература - съобщиха още организаторите. Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, научни работници, педагози, библиотечни специалисти, издатели от страната и чужбина, посветени на проблемите на съвременната литература за деца и нейното развитие в бъдеще. Тази година кръглата маса ще е на тема „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите". На нея ще бъдат изнесени 15 доклада на участници от Сърбия, Турция, Унгария, Холандия, Русия и България, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език. В края на фестивала ще бъдат връчени националните награди на името на Константин Константинов, които се присъждат в четири категории - за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

Източник: в-к "Труд"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.