• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Български автори отново заемат челни места в класацията на "Хеликон"

Български автори отново заемат челни места в класацията на "Хеликон"

/КРОСС/ На пазара излезе „Президентът" на писателя масон Димитър Недков, когото мнозина познават от участията му в различни ТВ формати и като автор на „Знакът на българина".
Интересно е, че присъствието на все повече подобни автори в тези формати се наложи напоследък, защото то стана алтернатива на този абдикирал политически елит, на гласовете на публичното пространство, които трябва да говорят за тези теми. Затова ги изместват авторите, които пишат художествена литература, наситена със силна и щекотлива символика.

Това каза по БНР Людмила Еленкова от книжарници „Хеликон". Новият роман е утопия, книга за обезверените хора, обясни тя. Образът е изграден върху човек, който почита традициите и е целеустремен и принципен, но уязвим и не позволява да бъде марионетка в ръцете на великите сили. Сюжетът е почти приключенски и преплита литературна фикция и история.

Еленкова определи като „много любопитен социален роман" и „Мистър Себастиян и черният магьосник", който разглежда драмата на един артист през 50-те години в САЩ.

Впечатли ме идеята за индивидуализма в тази книга, за уникалността, за отстояването на нравите на американския юг, които са много силно подчертани в нея.

Действието се развива на сцената в един цирк, а главният герой е магьосник, изгубил таланта си. Освен това той е бил бял, но доброволно се е подложил на пигментация на кожата за да стане тъмнокож, за да провокира интереса на публиката.

Три книги с „ангелска" тематика са попаднали в раздела тазмесечната класация на издателството на най-продаваните книги - „Докосване" на Оура Лов, която описва техники за медитация е в раздела „нехудожествена литература" . Художествената „Ангелите не оцеляват на леда" от Александра Маринина разказва за престъпления в средите на фигурното пързаляне. На другият полюс, но в същия раздел е "Да целунеш ангел" от Сюзън Филипс. Романът разказва за превъзпитанието на разглезена дъщеря на дипломат.

В класацията попадат и „Вила в Сицилия" и „Барселона, гореща като шоколад". И двете разглеждат срещата на три поколения жени с общ мотив в миналото, който ги свързва.

Челни места в класациите заемат „Днeвник oт пaнeлни блoкoвe" на Hикoлa Kpyмoв и есетата на спортна тематика от Иво Иванов, събрани в „Отвъд играта".

Здравната тематика е сериозно застъпена в класацията за нехудожествена литература, където личат имената на „А дали не е В12" и „Черво с чар".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Прочетох "Президентът" на един дъх. Изключително четиво!

30.08.2016 23:52:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.