• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Бедственото положение в хисарските села остава

Бедственото положение в хисарските села остава

/КРОСС/Бедственото положение в хисарските села Красново и Кръстевич остава. Заради продължаващите валежи и опасността от преливане на язовира около 100 души, живеещи в югозападната част на Красново, бяха изведени превантивно от домовете си.

Няколко часа хората бяха в кметството, но след като обстановката стана по-спокойна, се върнаха в къщите си, каза кметът на Красново Иван Бабаджанов пред БНР.

"Всичко е нормално. Язовирът вече е доста под нивото. Снощи към 2 часа последно ходихме. Сега, в 5 часа тази сутрин, нивото беше доста надолу. Овладяна е ситуацията. Всичко е нормално засега", каза кметът.

През нощта той е поддържал връзка с колегата си от другото застрашено село, Кръстевич. Там също е имало опасност от приливна вълна заради стичащите се от планината води, но обстановката вече се е нормализирала.

Очаква се по-късно в сряда комисии да започнат оглед за описване на щетите в двете села.

В Пловдив поройният дъжд в късния следобед наводни три подлеза в централната част.
Има сигнали и за вода в изби и приземни етажи. Водата проникна за пореден път и в местен мол, клиентите газели във вода, за да излязат. Нивото на Марица все още е в рамките на укрепения бряг, Гребният канал е пълен почти до ръба.

По данни на системата за ранно предупреждение ще бъде отбелязан максимумът в нивото на река Марица при Пазарджик. Очакваното покачване е с 1 метър. 

Има наводнения в Монтанско, като цяла нощ доброволци отводняват и изграждат диги.
В монтанското село Долно Белотинци доброволци изграждаха защитни диги и отводняваха мазета, дворове и наводнени къщи. Водата заля селото заради излязла от коритото си река Шугла.

Повече от 60 дворове и къщи ще бъдат отводнени в рамките на деня в град Съединение.
По думите на кмета Георги Рументов, това са около 20 къщи в ромската махала и над 30 адреса в града. "Става въпрос предимно за наводнени приземни етажи, мазета и дворове", каза още Руменов.
Десетки къщи бяха залети от реката в с. Чеканчево, Софийско.
За девет години това се случва за втори път. Днес в част от къщите не можеше да се влиза, а на места водата стигаше до около метър. Според местните хора селото причината за наводнението е непочистеното коритото на реката.

Най-голямо количество дъжд в Пазарджишко през последното денонощие е паднал в района на Панагюрище - 60,7 литра на квадратен метър, съобщи директорът на Хидрометеорологичната станция в село Ивайло Стефка Стоянова.
По-малки количества са паднали в Пазарджик - 9,3 литра на квадратен метър, във Велинград - 7,2 литра и в Пещера - 8 литра на квадратен метър, уточни Стоянова.

В останалите части на областта количествата са: Стрелча - 22 л/кв. м, Лесичово - над 25 литра, Белово - близо 29 литра на квадратен метър, Сестримо - 29 литра на квадратен метър, Паталеница - 14, Равногор - 11 л/ кв. м, Фотиново - 5,7, Батак - 13 л/кв. м, Цветино - 11 литра на квадратен метър.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.