• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

КФН предупреждава медиите: Спрете с мненията и коментарите за банките

КФН предупреждава медиите: Спрете с мненията и коментарите за банките

/КРОСС/Комисията по финансов надзор призова медиите да спрат разпространението на мнения, както и потребителски коментари под материали, отнасящи се до публични дружества и заявява, че ще бъде безкомпромисна спрямо лица и медии, чиито изказвания и публикации са неверни и почиват на слухове и дестабилизират финансовата система. 

В становището си, което дойде след новината за спрени плащания и последвалите коментари за банковата система у нас, от КФН посочват:

Комисията за финансов надзор (КФН) извършва проверки относно административни нарушения на разпоредбите на чл. 11, във връзка с чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, изразяващи се в разпространяване чрез средствата за масово осведомяване, включително чрез Интернет на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини. 

Проверките се извършват срещу множество лица и медии, които са правили изявления и коментари по отношение на публичните дружества - „Първа инвестиционна банка" АД, „Корпоративна търговска банка" АД и „Булгартабак холдинг" АД през последните няколко седмици пред различни медии. В момента се установява кръга на всички лица, чиито изказвания могат да бъдат квалифицирани като подвеждащи и създаващи невярна или подвеждаща представа за финансовото състояние на дружества, търгувани на „Българска фондова борса - София" АД.

Съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, глобите за манипулация на пазара, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини са от 20 000 до 50 000 лв. за физически лица, ако деянието не съставлява престъпление, а за юридически лица санкцията е от 50 000 до 100 000 лв.

КФН призовава всички медии да проявят отговорно поведение и да спрат разпространението на мнения, както и потребителски коментари под материали, отнасящи се до публични дружества, които биха могли да създадат невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини.

КФН ще бъде безкомпромисна спрямо лица и медии, чиито изказвания и публикации са неверни и почиват на слухове и дестабилизират финансовата система. В случай на установяване на данни за извършени престъпления срещу финансовата система, ще бъде сезирана Прокуратурата на Република България. След приключване на проверките и съответните административно-процесуални действия КФН ще уведоми обществеността.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"Начи" прокопиевите медии-парцали ще има да плащат по 100 000 лв за всяка подобна лъжа, която са съобщили!? Ми това си е явен фалит и заробване до гроб, а написалите ги лъжци, освен глоби, ще останат и без работа! Същото се отнася и за ПИКльовците на шопарчето Гуци с розовите бузки, за коблата-очилалка и за култучестата грозотия, а и за другите тъпанари от медиите-плювалници! Добра новина!

27.06.2014 16:54:49

Анонимен

Все от някъде трябва да се започне и най-важното да се довърши! Така че всички боклуци хем ги изметат, хем да ги глобят по 50 000 лв за всяка изява по-отделно и 1000 години напред да се знае, че "който лъже, на въже", както е народната приказка.

27.06.2014 16:43:58

Анонимен

Въобще, няма ли кой в държавата да се заеме сериозно с тези медии, които вместо информатори са манипулатори? Крайно време е!

27.06.2014 15:55:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.