• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Министър Цачева: С промените в НПК не се въвежда таен арест, напротив, разширява се кръгът на лицата, които задържаният може да уведоми

Министър Цачева: С промените в НПК не се въвежда таен арест, напротив, разширява се кръгът на лицата, които задържаният може да уведоми
Ограничението е само по отношение на конкретно лице, за което има данни, че може да попречи на разследването


/КРОСС/ С промените в НПК не се въвежда таен арест, напротив, разширява се кръгът на лицата, които задържаният може да уведоми. Ограничението е само по отношение на конкретно лице, за което има данни, че може да попречи на разследването. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването „Още от деня" по БНТ.

На следния въпрос: Въвеждате тайни арести, за 48 часа за възрастните и за 24 часа за децата. Какво е това? Обвиниха ви, че е полицейщина, връщане на тоталитаризма, защо е това? Тя отговори: "И в парламентарната комисия, и в зала, когато се гласуваха на първо четене промените в НК, бяха наясно, с нещата, не е нужно да се вади от контекста. Става дума за транспониране на европейска директива от 2013 г. - ние там сме в тотална забава с наказателно производство, която визира достъпа до адвокат и възможността на уведомление от лицето на трето лице." и добави, че: "по Конституция, всяко едно лице, от момента, от който е задържано, дали това е от компетентността на МВР - 24-часовото задържане, или на Прокуратурата - 72 часа, това лице има право на адвокат, това е гарантирано право в българската Конституция, така че не става дума за никакъв таен арест.

„Това, което събуди вълнението по отношение на тези 48 часа се отнася до следното: по сега действащите разпоредби, от момента на задържането си, лицето имаше право да информира членове на семейството си ,на работодатели, тези с двойно гражданство - съответната консулска служба", коментира още министър Цачева.

"Това, което се прави в момента, е, че се дава възможност още по-широко се отваря възможността кръгът за уведомление на други лица по желание на задържаното лице, и обръщам внимание, че то е в досег с адвоката си", допълни министърът. Според нея при неотложна необходимост - в два конкретни случая, когато става дума за застрашаване на живот, свобода на дадено лице или пък на опасност от провал на разследването, прокуратурата може, с постановление да откаже да бъде информирано конкретно лице, но това не означава, че задържаният може да посочи друго лице.

И тъй като тази директива е реакция на европейското законодателство по отношение на атентатите във Франция, Белгия и др., става дума за тероризъм, за организирани престъпни групи, това е целта и смисълът на този текст, както беше отбелязано от много юристи, че коректно се отразяват тези промени, но що се отнася до непълнолетните, напълно текстът повтаря директивата - кой трябва да бъде уведомен, включително Агенцията за закрила на детето. Така, че няма никакъв таен арест.

Прокурорското постановление подлежи на обжалване пред съд, който се произнася незабавно и тези 48 часа се включват в общите 72 часа за задържане. Никакви други текстове не се пипат. Между първо и второ четене и гласуване депутатите могат и ако искат, може още да прецизират текстовете. Пак напомням - в наказателна процедура сме, транспонираме с огромно закъснение. Тайни арести няма, адвокатът е до задържания.", увери още Цецка Цачева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.