• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Юрист на БНБ: 35-те млн. евро нямало да помогнат на КТБ да запази лиценза си

Юрист на БНБ: 35-те млн. евро нямало да помогнат на КТБ да запази лиценза си

/КРОСС/До месец Върховният административен съд трябва да се поизнесе по решението на БНБ за отмяна на увеличаването на капитала на Корпоративна търговска банка с 35 млн. евро. Пред петчленен състав на ВАС акционерите обжалват решението на БНБ, с което се отменя разрешение на подуправителя Цветан Гунев за увеличаване на капитала на банката. В същия ден, когато отне лиценза на КТБ, Управителният съвет на БНБ реши, че разрешението на Гунев е неправомерно, защото банката е финансирала сама себе си.

Според юриста на БНБ Нина Стоянова въпросните 35 млн. евро е нямало да помогнат на КТБ да запази лиценза си.

Това решение за отмяна на подчинения срочен дълг, който е бил по-рано разрешен, има само един морален характер, тъй като е установено едно нарушение на европейски регламент, тъй като лиценза на банката е отнет веднага след това и някакъв сериозен ефект върху самата банка няма. Нейният отрицателен капитал е бил изчислен съобразно съответните европейски актове и счетоводни стандарти. Той е отрицателен с милиарди, а не с милиони, обясни Стоянова, цитирана от БНР.

Адвокатът на Цветан Василев Менко Менков беше категоричен, че по-важната част от делото е допустимостта акционерите да обжалват решенията на БНБ. Досега съдът е преценявал, че акционерите като физически лица или представители на управителния съвет на КТБ нямат право да обжалват решения от името на дружеството. Затова е поискано и тълкувателно дело.

Ние твърдим, а и искаме, преди да се произнесе ВАС по отношение на основното, т.нар. дело за отнемане на лиценза, целият ВАС да се произнесе по тълкувателно дело, което трябва да бъде образувано и е налице искането от 10-и март, защото, в противен случай, какво означава? Нямате никакви права, не можете да правите нищо, коментира адвокат Менков.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.