• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Проливен дъжд удави Централна България

Проливен дъжд удави Централна България

/КРОСС/Продължителен дъжд затрудни движението и нанесе щети в Централна България. 

Проливният дъжд в Казанлъшко нанесе щети, затворени бяха пътища. Няма данни за бедстващи хора.
Механизирана техника е работила през нощта и все още работи за отстраняване на наносите и възстановяване на нормалното движение в участъците Крън-Енина и Крън-Шипка, в местността Светицата, съобщиха от местната администрация. Снощи към 20:00 ч. бяха подадени първите сигнали за проблеми в селата
В града е отнесено малко метално мостче. Старата Река подкопа опасно коритото близо до къщи и училище. Това наложи издигането на дига от общината.
В село Долно Изворово реката е придошла около 1 часа през нощта. Местните хора са използвали тежка техника, за да проправят пътя на водата, като по този начин са спасили двата моста.
Повече от едно денонощие валя в Казанлък и района. /КРОСС/ Кметовете коментират, че ситуацията е овладяна, но днес се очакват нови валежи, което ще затрудни работата на аварийните екипи.
Междувременно тази сутрин от АПИ съобщиха, че поради наводнен участък от пътя Казанлък - Стара Загора при 212-и км в района на с. Ягода, движението се извършва в една лента и се регулира от "Пътна полиция".

Интензивните валежи от последното денонощие повишиха нивото на река Янтра.

Рaнo тaзи cyтpин кмeтът нa Вeликo Tъpнoвo Дaниeл Пaнoв е cвикaла Общинcкия кpизиceн щaб зapaди пpoдължитeлнитe и oбилни вaлeжи, кoитo дoвeдoхa дo пoвишaвaнe нa нивoтo нa peкa Янтpa c пoвeчe oт 3 мeтpa. Пoкaчвaнeтo e зaпoчнaлo oщe cнoщи зapaди пpoливни дъждoвe в Гaбpoвo и peгиoнa. Нa тepитopиятa нa oбщинa Вeликo Tъpнoвo e oтчeтeн pъcт oт 30-40 caнтимeтpa нa вceки чac и пoлoвинa. Към 6 ч. тaзи cyтpин нивoтo нa p. Янтpa e oкoлo 5,70 мeтpa пpи кpитичнa cтoйнocт 6,50 мeтpa.
Пoвeчe oт 10 чaca cъcтoяниeтo нa peкaтa ce cлeди пocтoяннo oт cлyжитeли нa общинa Вeликo Tъpнoвo, Рaйoннa диpeкция „Пoжapнa бeзoпacнocт и зaщитa нa нaceлeниeтo" и Рaйoннo yпpaвлeниe нa пoлициятa. Нeпpeкъcнaтo ce oбхoждaт шecттe тoчки, oтpeдeни зa измepвaния. Пpeз цялaтa нoщ ce пoддъpжa пocтoяннa вpъзкa c eкипитe, нeпpeкъcнaтo ce изиcквa инфopмaция и oт Гaбpoвo.
Дo мoмeнтa чacтичнo ca нaвoднeни yлици в ceлaтa Шeмшeвo и Лeдeник. Общecтвeният тpaнcпopт e пpeнacoчeн пo oбхoдeн мapшpyт. Пpeдyпpeдeни ca житeлитe нa кв. „Аceнoв" във Вeликo Tъpнoвo, къдeтo зaлeти yлици и cгpaди нямa. От Нaциoнaлния вoeнeн yнивepcитeт „Вacил Лeвcки" e изиcкaнo oтпycкaнeтo нa cпeциaлизиpaн кaмиoн. Пpи нyждa кypcaнти oт НВУ cъщo щe пoмaгaт нa хopaтa, кoитo живeят пoкpaй p. Янтpa. Дeжypнитe eкипи взимaт пpeдaвapийни мepки. Зa мoмeнтa нямa пoдaдeни cигнaли зa нaвoднeни жилищни имoти.
Пo пocлeдвa инфopмaция пoвишaвaнeтo нa нивoтo нa Янтpa e cпpялo, информира "Яндта днес".

54,5 л/кв.м дъжд, придружен с градушка са паднали в Полски Тръмбеш през изминалото денонощие. Това е населеното място с най-високо количество регистрирани валежи във Великотърновска област. В останалата част от региона е валял предимно дъжд, около 20 л/кв.м, с изключение на град Павликени, където са паднали 13,4 л/кв.м дъжд, придружен с градушка. В областния град измереното количество е 14,9 л/кв.м. „В с. Крушето са измерени - 17 л/кв.м, в с. Балван - 18, в с. Костел - 16,5, в с. Тодювци - 21 л/кв.м, в с. Кесарево - 17,6 л/кв.м, в с. Камен - 20,6 л/кв.м. В другите населени места дъждът е бил под 10 л/кв.м.

Свлачище обърна снощи две коли в габровския квартал Варчовци. Свличането на земната маса се е случило в района на ул. „Черни Лом", където по първоначална информация са нанесени единствено щети по двете превозни средства и стопански постройки.

По информация на Областната дирекция на МВР - Габрово през последното денонощие, звената при РДПБЗН - Габрово са реагирали общо на 25 сигнала за наводнени улици, запушени шахти, излезли от коритата си дерета и наводнени мази на сгради.

Вследствие на интензивните валежи над Габровска община, свличане на земна маса има освен в района на ул. „Черни Лом" и в района на ул. „Н. Вапцаров". Пропаднала е част от пътния банкет по пътя за кв. Негенци.

Пропадане на пътното платно има и в района на км 161 от път І-5 в прохода Шипка. Създадена е организация за обезопасяване на засегнатите участъци.

Действията на служителите на РДПБЗН по отстраняване на щетите от проливните дъждове продължават.

Днес ще преобладава облачно време с повече разкъсвания и намаления на облачността над Западна България. Отново ще има превалявания, на места след пладне ще са придружени от гръмотевици.

Вятърът ще отслабне - до умерен от северозапад, но в Западна България ще има и временни усилвания. Ще е малко по-топло, максималните температури ще са между 19 и 24 градуса. В плевен се очаква те да достигнат 23 градуса.

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Над планините ще бъде облачно с превалявания от дъжд, над 2200 м - от сняг. След обяд на места и ще прегърми. По-големи ще са количествата на валежа в Централна Стара планина. Вятърът ще отслабне, но ще остане ветровито с умерен, по високите и открити части и силен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 13 градуса, на 2000 м - около 6 градуса.

Над Черноморието облачността ще е значителна, с превалявания главно в следобедните часове. На отделни места е възможно и да прегърми. Ще духа слаб, в северните райони и умерен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 18 и 21 градуса. Температурата на морската вода е 17-19 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.