• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Валежите създадоха проблеми в Западна България

Валежите създадоха проблеми в Западна България

/КРОСС/ Бедствено е положението в село Гърляно, но няма опасност за населението. В Кюстендил са отчетени най-много валежи за страната от 20.00 до 05.00 часа - 31 л/кв.м. „Застрашени са сградите. Реката започва да излиза от коритото си. Опасният участък е при моста в Осоговска планина по пътя за Р Македония. Надявам се, че ситуацията ще бъде овладяна - дъждът спира, но водата в реката се увеличава като приток", обясни кметът на общината Петър Паунов. По думите му всички аварийно-спасителни екипи са на място. От кметовете още вчера са предприети необходимите мерки - почистване на коритата на реките, предупредени са хората от населеното място. „И фирмите са тук и са готови да започнат с насипни дейности", каза още Петър Паунов.

Нивото на река Берковска се е повишило, но няма опасност от преливане, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в Монтана. 56 л/кв.м е количеството на падналия дъжд през изминалото денонощия в Берковица. Най-голямо количество дъжд е измерено във Вършец - 57 л/кв.м, в Чипровци и Говежда е 55 л/кв.м. Температурата в Монтана е 4 градуса, няма валежи от сняг.

„Критична през нощта беше ситуацията на яз. „Суходол". Там на място следихме ситуацията заедно с изпълнителния директор на „Напоителни системи" Снежина Динева", съобщи за „Фокус" кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. „С екипи на Общината и агенцията организираме контролирано изпускане на язовира през цялата нощ, като за целта изградихме диги по река Студена в местност Смърдана с цел предотвратяване на разливи и заливане на съседните къщи", допълни Фандъкова.
По думите й през нощта работата е била съвместна и с кметовете на кв. „Красна поляна" и „Люлин", както и с пожарната и полицията.
През нощта са отработени 15 сигнала за завирявания, запушени шахти, наводнени мазета и дворове предимно в кварталите „Витоша", „Връбница", „Подуяне", „Люлин", „Красно село", „Овча купел", като районните кметове са били на местата, подчерта Йорданка Фандъкова. В момента е осигурено 24-часово наблюдение на критични речни участъци и общински язовири. Нивата на всички реки на територията на общината са повишени.

„Отстранена е аварията с парното. Котелът работи и температурата е постигната само в централата. Според уверенията на директора - инж. Спасов, до няколко часа ще работи парното в целия град и ще бъде възстановено подаването на топла вода в града". Това каза кметът на Перник Вяра Церовска в ефира на Нова телевизия. "Канализацията в целия град е стара. Ние сме направили проекта и се надяваме водният цикъл да започне да се изпълнява още през 2018 г." заяви кметът. "Вчера направихме инспекция на яз. "Студена". Мога да уверя, че тази сутрин язовирите, които са общинска собственост - яз. "Мещица", яз, "Расник" и яз. "Ярджиловци" не създават опасности и няма опасност от преливане. Същото се отнася и за яз. "Студена", при който далеч не е достигнат възможният обем вода", каза още Вяра Церовска. Емил Костадинов, кмет на кв. "Изток" в Перник, който е най-засегнат от проливните дъждове, заяви, че проблемите са основно по улиците.

Най-големи количества дъжд за изминалото денонощие са отчетени в Кюстендил - 31 л/кв.м. Данните за валежите от 20.00 часа вчера до 05.00 часа тази сутрин, обобщени от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
В Драгоман количествата валежи са 24 л/кв.м;
В Монтана - 23 л/кв.м;
В столичния квартал „Младост" са отчетени 20 л/кв.м.
В Лом и Благоевград - 17 л/кв.м;
Рожен - 16 л/кв.м.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.