• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Председателят на СЛРБ Васил Василев: Нямаме право да сме неми наблюдатели на бедствието

Председателят на СЛРБ Васил Василев: Нямаме право да сме неми наблюдатели на бедствието

/КРОСС/ - Г-н Василев, вие ли сте човекът, който отговаря за борбата с Африканската чума по свинете в България?

- Ако позволите да се пошегувам - не само за борбата. Четейки редица публикации, включително на видни ръководители и председатели на наши сдружения, оставам с усещането, че Васил Василев лично е отговорен и за пренасянето на чумата в България, въпреки че още преди 4 години СЛРБ алармира за проблема. Тогава предприехме кампания, с която се опитахме да обясним на всички български ловци, на гражданите и най-вече на ръководителите на ловните сдружения, че заплахата идва; че въпросът не е дали, а кога ще ни се наложи да се срещнем с нея и че болестта ще нанесе трудно прогнозируеми щети върху традиционния за България групов лов на дива свиня. За съжаление, мрачните сценарии започнаха да се сбъдват. За ролята на националната ловна организация като участник в целия този процес може да се говори много. Но винаги следва да се изхожда от нейния статут като обединение на юридически лица - сдружения, всяко от които самостоятелно планира своя организационен живот и мерките, които следва да изпълнява на местно ниво.

- Към вас напоследък бяха отправени две взаимноизключващи се обвинения - от една страна, че не защитавате достатъчно интересите на ловците пред държавните органи във връзка с наложените ограничения и нови изисквания върху лова, а от друга страна - че сте бойкотирал мерките, които държавата налага. Коя роля ви е по-близка -на „съглашател" или на „саботьор"?

- Вероятно има хора, които считат, че ако повторят една лъжа няколко пъти, тя става истина. Но едва ли езикът и тонът, които се използват - особено в една кризисна ситуация, помагат за решаване на проблема, който е надвиснал над всички ни.

Бил съм съглашател - с кого, с българската държава ли? Въпреки че непрекъснато водим остри дискусии с нейни представители... Като например това, че миналия сезон, в нарушение на действащата нормативна уредба, ловците бяха принудени да изградят ями за загробване на животински отпадъци след първична обработка на дивите свине и след случайно намиране на мъртви животни. Наскоро научих, че за тази дейност е имало гласувани средства с Постановление на Министерски съвет, които впоследствие са били пренасочени към институции като БАБХ и ИАГ. Опитах да се противопоставя на нещо, което считам за неправилно.

По същия начин злонамерено и манипулативно се тиражира твърдение, че съм подвел народните представители да удължат груповия лов, а после съм започнал да организирам протести. Тези, които го разпространяват, явно разчитат на това, че малка част от българските ловци наистина ще се поинтересуват да изчетат цялата стенограма от заседанието на земеделската комисия в парламента. Всеки може да провери, че поискахме да се разширят правомощията на министъра, така че в конкретна епизоотична обстановка той да има правото да променя срокове за ловуване. Защото имаше законова възможност след края на ловния сезон през февруари да се отпуснат допълнителни ловни дни. Ако това наистина беше направено по начина, по който го предложихме, популацията на дивата свиня щеше ефективно да бъде намалена - нещо, което в момента не можем да постигнем с индивидуалното ловуване.

Добре известно ми е мнението и на двамата колеги - и на Евгени Абаджиев, председател на ЛРС-Пазарджик, и на Димитър Йорданов, председател на ЛРД-Велико Търново. Единственото ново, може би е, че за първи път в новата история на СЛРБ тези разговори, спорове и дискусии не се водят в съюза, а се изнасят в публичното пространство като вероятно се търси някакъв по-различен ефект. Явно колегите се опитват да използват ситуацията, която е изключително опасна и от която рано или късно всички ловци ще бъдем потърпевши, за да могат да покажат още един път личното си недоверие към Васил Василев като председател на организацията. Разбира се, това е тяхно право, но аз лично считам, че ако искаме да бъдем силни пред институциите, трябва да сме единни и тези дискусии следва да ги водим първо вътре помежду си. Подобни публикации просто нагнетяват напрежение, наливат вода в мелницата на противниците на съюза и най-важното - не разрешават нито един проблем

- Къде ви свари искането за оставка, отправено от тези двама ваши колеги - на сафари в Намибия или в луксозен хотел в Палма де Майорка?

- Изрази като „скъпи почивки", „сафарита" вероятно привличат читателски интерес, стига да кореспондират с истината... Конкретно на въпроса ви - научих за публикацията на колегата, докато провеждахме опознавателен излет за деца в Дивечовъден участък „Еледжик". Това беше едно от първите събития, които организираме, за да може днешните деца да бъдат информирани какво представляват ловът и ловното другарство, така че утре да станат наши приятели.

Колкото до прословутото пътуване до Намибия - СЛРБ е член на Световния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) и е сред шестте съучредители на организацията през 1937 г. Преди време по ред причини е било взето решение съюзът да бъде представляван от отделни свои членове като физически лица. Но миналата година с решение на УС на СЛРБ беше решено да се възстанови членството на съюза в CIC. Също през миналата година председателят на СЛРБ беше избран за президент на Координационния форум за Централна и Източна Европа на Световния съвет по лова. И като такъв участвах в годишното общо събрание - Генералната асамблея, където имаме заслужено място и където представлявам интересите не само на нашия съюз и на българската ловна общественост, но и на ловните организации от останалите страни в региона, които ми гласуваха такова доверие. Така че - да, тази година аз пътувах до Намибия. Но не за сафари.

- В последните дни се чуват апокалиптични прогнози за бъдещето на лова и съответно на ловната организация в България - ако разпространението на АЧС продължи, хиляди ловци ще се откажат, цели сдружения ще започнат да напускат, няма да има какво да се ловува... Ще ви помоля за вашата реалистична, което не означава непременно оптимистична, прогноза.

- Прогнозата ми за разпространението на заболяването наистина не е оптимистична. Чумата по свинете ще продължи да навлиза все по-навътре в територията на страната и основната причина ще бъде неразбирането на част от българските ловци, а и на част от ловните сдружения, че това е реален проблем, който изисква тежки и незабавни мерки.

По отношение на другия проблем - дали колегите, които досега са ловували интензивно, няма да се откажат от организираното ловно движение, ако тази възможност им бъде отнета, не мога да дам прогноза. Но вярвам, че да си ловец е преди всичко призвание - една висока обществена отговорност, дълг и любов към природата. Не мисля, че когато един ловец истински обича това, което прави, би се отказал от този спорт, само защото има временни пречки да го упражнява. Ако направим аналогия с футболните отбори - това че ЦСКА и „Левски" са в криза, имат временни затруднения и от десет години не могат да вземат титлата, това означава ли, че феновете им ще преминат към „Лудогорец", понеже в момента е на първо място? Видяхме, че не се случва това. Когато човек носи в сърцето си една идея, той ѝ остава верен.

Сътресения в организацията сигурно ще има, ще се налагат нови извънредни мерки и изисквания, по които да се работи, но най-важното, което трябва да бъде осъзнато е, че без активното съдействие и участие на ловните сдружения усилията на Съюза остават безсмислени. Самият факт, че г-н Абаджиев изтъква, че все още има ловци, които не са информирани какво представлява АЧС означава, че дори той като активен участник в борбата с чумата, не е съдействал напълно, така че тези информационни брошури, които отпечатахме в края на миналата година в тираж от 120 000 броя, да стигнат и до най-отдалеченото село или паланка.Трудно можем да стигнем до конкретните хора по места без ангажираността на сдруженията.

- Упрекват ви също, че информационните срещи в страната са били до голяма степен формални...

- В подобни твърдения съзирам силна тенденциозност. Може ли да се нарече формално отношение това да събереш представители на сдруженията и техните ръководства и да ги информираш за актуалната епизоотична обстановка, запознавайки ги включително с видеоматериали с изключително неприятни гледки от китайски ферми, в които буквално загробват стотици хиляди живи свине? Присъствието на заместник-директор на БАБХ по наша покана, който лично презентира проблема, и на негов колега от ИАГ, също ли е формалност? Ще припомня, че на всеки от присъстващите беше дадена възможност не само да зададе своите въпроси, но и да изкаже мнения и препоръки лично и непосредствено пред представители на тези две държавни институции, основно ангажирани с проблема

- Не виждате ли проява на двоен стандарт в това държавата да компенсира финансово стопаните на заразени питомни свине, но не и на диви?

- Нека имаме предвид, че България е правова държава и тук функционира Закон за лова и опазване на дивеча. Съгласно неговите разпоредби, всички животни, които се отглеждат на свобода извън оградени площи, са собственост на държавата. И тя е в правото си да определи реда и начина, по който те трябва да бъдат ползвани или регулирани като численост. Но аз винаги съм апелирал за конкретни компенсации за ловците. И винаги съм посочвал, че не е тяхна работа да правят тези ями за загробване на заразени животни, както и че не е редно те да плащат за тях. По мое настояване през миналата година държавата предостави комплекти за вземане на проби и пое за своя сметка над 90% от стойността на изследването за трихинелоза, ако бъде представена и проба за африканска чума. Вероятно, според някои колеги, е моя вината, че липсваше координация между отделните държавни институции по места и се създадоха напрежения.

- През новия сезон очаквате ли решаване на проблема с въпросните ями, който сега толкова много тежи на ловците?

- Ямите продължават да са проблем. Видно от указанията към Заповедта на министъра на земеделието от 22 юли, задължението да се загробват остатъците от животни в огнищата на заразата или в зоните за сигурност ще бъде на държавните горски и ловни стопанства. В останалите места дейността ще бъде ангажимент на ловците. Такива обаче са правилата по отношение на индивидуалния лов, който тече в момента, а до откриването на сезона за групов лов на дива свиня все още има достатъчно време. Надявам се до края на август сегашният пик в разпространението на заболяването да бъде преодолян. Ситуацията тогава най-вероятно ще изисква актуализация на Заповедта, така че проблемът с отстреляните животни да бъде решен в интерес на ловците.

Важно е обаче да се осъзнае от всички, че разпространението на заболяването ще бъде подпомогнато най-силно, ако намерени мъртви животни или вътрешности от тях се оставят на терен, ако не бъдат загробвани по правилата и ако самото място не бъде дезинфекцирано.

- Очаквате ли скоро да бъде предвидено нещо повече като компенсация за ловците в засегнатите райони?

- Ще припомня, че със Закона за държавния бюджет през 2018 г. държавата не предвиди никакви целеви средства за справяне с африканската чума по свинете, освен 4,5 млн. лв., които бяха пренасочени изцяло за повишаване на капацитета на Агенцията по безопасност на храните и към горските предприятия за направата на много оспорваната ограда по границата с Румъния. През тази година отново беше отпусната допълнителна сума само за БАБХ, при това по-малка от миналогодишната. Да не говорим, че тези 3,7 млн. лв. неколкократно бяха под въпрос и отпускането им стана факт в последните дни, след като вече се разгоря „пожарът". Все пак налице е и една положителна промяна - на върха в Министерство на земеделието и горите сякаш вече се разбира мащаба на проблема и там са непосредствено ангажирани с мерките по превенция и изкореняване на заболяването. Защото досега дори самото политическо ръководство на МЗХГ може би не правеше достатъчно и не осигуряваше абсолютно никакъв финансов ресурс за ефективно изпълнение на мерките на терен. Но нещата започнаха да се променят и при срещата ни на 18 юли министър Десислава Танева ни увери, че проблемът стои с цялата острота и че каквито и средства да бъдат необходими, те ще бъдат осигурени, за да може да се спре разпространението на болестта.

- Вашите опоненти ви задават още един въпрос през медиите - защо се съгласихте ловците да не участват в санитарния отстрел на дива свиня в огнищата на болестта и тази работа да се върши от други структури като армия, полиция, горска администрация?

- Както виждаме от публикуваната Заповед на министъра, изискванията са значително смекчени спрямо първоначалните заявления. Отстрелът ще се извършва само от служители в държавните горски и ловни стопанства и под техен контрол - от лицата стопанисващи дивеча в тези територии, тоест от ловците по места.

Същевременно трябва да е ясно, че не са много аргументите, с които можем да защитим бездействието на определени ловни сдружения и отказите им да издават индивидуални разрешения за отстрел, при положение че е налице кризисна ситуация и следва да предприемем конкретни действия за намаляване на популацията. По време на срещата ни при министър Танева аз разясних изключително коректно, че ловните сдружения не са административно подчинени на ръководството на нашата организация и че главно от тях зависи по какъв начин ще изпълнят указанията. Заедно с това детайлно се аргументирах, че по редица обективни причини в този период от годината индивидуалното ловуване едва ли ще доведе до очакваните от министерството резултати.

Ако се обяви бедствено положение, министърът има всички правомощия да впрегне армия, полиция, жандармерия и други структури да влязат в поразените райони и да ловуват, особено в случай че е налице пасивност от наши членове. В такъв случай Законът за лова минава на заден план. Затова при всеки повод апелирам към ловците и към ръководствата на сдруженията да създадат възможности за индивидуален лов, колкото и трудно и дори нискорезултатно да е това. Нямаме право да стоим като неми наблюдатели в очакване как ще се развият събитията.

- На 6 август предстои заседание на Управителния съвет на НЛРС, посветено основно на ситуацията с африканската чума. Готов ли сте да обсъдите предложения, постъпили от вашите опоненти?

- Разбира се. Ние вече се обърнахме с писма към сдруженията в страната, ако имат конкретни предложения по създалата се ситуация, да ги изпратят, така че всички те да бъдат обсъдени още на 6 август.

Интервю на Калин Първанов

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.