• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

След протест пращат лъвчетата Масуд и Терез в Холандия

След протест пращат лъвчетата Масуд и Терез в Холандия

/КРОСС/ Протест пред Министерския съвет заради лъвчетата Масуд и Терез. Поводът е намерението двете лъвчета да бъдат преместени от Разград в Пазарджик. Лъвчетата от няколко месеца се лекуват в София, след като бяха спасени от зоокъта в Разград.

На протеста се появи и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той заяви законова възможност лъвчетата да не бъдат изпратени в Пазарджик.

„Отново ще повторя, че чисто емоционално, чисто човешки, аз също имам най-голямото желание тези лъвчета да бъдат отгледани при най-добрите условия. И в момента Национална служба за защита на природата и правна дирекция на Министерството работят по търсене на изход от казуса. Но аз трябва да работя в рамките на закона. Законът много ясно казва в кои случаи могат да бъдат конфискувани и в кои не могат. И в момента търсим решение, но по-скоро след решението в Разград в петък и проверката, която е направена вчера и от Районната инспекция и от БАБХ, становището, което имаме от тази проверка, по-скоро считам че, това не е възможно. Държавата отговаря и за документалната и законовата част. Затова разделих, че чисто емоционално е да искаш едно, а друго е какво ти разрешава законът, който трябва да спазваме. Все пак всички искаме да живеем в правова държава. Това е основно право на гражданското общество, така че трябва да вземем предвид и двете обстоятелства", коментира екоминистърът.

Явор Гечев от "Четири лапи", една от организациите, които спасиха живота на лъвчетата също коментира казуса.

„Това, което е важно за нас, е възможно най-бързо тези животни да отпътуват за Холандия. Как ще се оформят документите, честно казано вече не ме интересува по никакъв начин. Има законова възможност тези животни да тръгнат още утре. Спира ни Агенция по храните, спират ни процедури, върху които ние не можем да влияем. Днес сутринта имахме среща с премиера Борисов, който се ангажира, че лично той ще следи за спазването на обещанието, което даде на 22 декември животните да заминат за Холандия. От там нататък ние разбира се ще предприемем правни действия срещу общините Разград и Пазарджик, които си разменят лъвчета без да имат условия и законово право да ги отглеждат, но това е един много дълъг процес. В момента двете лъвчета са заложници на едни бавни, административни процедури, а с всеки изминал ден тук здравословното им състояние остава нестабилно. Медицинският преглед, който извършихме в събота, показва, че Терез има сериозни вече изменения на костите на предните лапи, вследствие и от една страна на предразположеността му към заболявания, чисто генетични, защото той е трето поколение близкородствено развъждане. От друга страна и заради това, че той е в един много деликатен момент на преход на хранителен режим - това е процес, който трябва изцяло да се случва под контрола на специалисти", заяви Гечев.

По-късно все пак бе взето решение, че лъвчетата все пак ще бъдат откарани в Холандия, а новината обяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

"Решението на Агенцията е свързано с това да направим всичко най-добро за здравето на лъвчетата. Понеже има клинично заключение от ветеринарни лекари, експерти, че в България няма достатъчно възможности за контрол на заболяването им, а и отделно е необходима и специализирана грижа по времето на решението, най-резонно е лъвчетата да бъдат закарани в спасителния център в Холандия", каза той.

По думите му там те ще получат от по-добра експертиза. „Затова утре ще заминат за Холандия", заяви д-р Илиев.

„Преди по-малко от пет часа казах, че търсим законово решение да намерим изход и да бъдат положени възможно най-добрите грижи за двете лъвчета - Терез и Масуд. Това решение вече го има", заяви министър Нено Димов, на специална пресконференци.

Той поясни, че заедно с директора на БАБХ д-р Дамян Илиев са работили през целия ден, за да се намери това решение.

„Мисля, че намерихме най-доброто решение в максимално кратък срок да се предприемат необходимите дейности", допълни министърът.

Припомняме, че миналата седмица общинският съвет в Разград гласува за пореден път животните да бъдат дадени на Пазарджик, а не да отидат в холандски спасителен център. От организациите „Четири лапи" и „Дивите животни" настояват Масуд и Терез да бъдат изпратени в спасителен център в Холандия, за да получат специализирана помощ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.