• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Б. Лукарски: Спирането на обществените поръчки не нарушава бизнес климата у нас

Б. Лукарски: Спирането на обществените поръчки не нарушава бизнес климата у нас

/КРОСС/Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че няма напрежение сред бизнеса след спрените обществени поръчки.

В предаването „Тази събота" по БТВ той коментира, че спирането на обществените поръчки на стойност близо 2 милиарда лева не е шега работа.

Действието на премиера е нормално на фона на това, че общественото мнение е фокусирано и има някакви съмнения за нарушен обществен интерес или непрозрачни процедури, както и на фона на новия Закон за обществените поръчки, който е доста по-добър и прозрачен от стария, каза Лукарски.

Той увери, че спирането на обществените поръчки няма да забави изпълнението им и няма да наруши бизнес климата в България. По думите му, със сигурност те ще бъдат проведени доста по-прозрачно и критериите ще бъдат по-ясни.

Министър Лукарски каза още, че поне два три пъти седмично се среща с представители на бизнеса и няма усещането, че спрените поръчки създават напрежение в бизнес средите. Според него "малко се преекспонират нещата".

Сигурно хората в дружествата, които са потенциални изпълнители по тези обществени поръчки не са много доволни, но в крайна сметка едно нова, прозрачна процедура със сигурност ще отговори на всички очаквания и ще бъде най-справедлива за всички, каза икономическият министър.

По отношение на проверките на Комисията за защита на конкуренцията за картел на горивата у нас, той посочи, че колкото по-бързо приключи този казус, толкова ще е по-добре за цялото обществено мнение и икономическата среда.

„Аз не мога да кажа колко ще е трудно да се докаже картела при горивата. Това е задача на КЗК и е тежка задача. Дано новата Комисия да се конструира по-бързо и да реши по-бързо този казус. Има основателни съмнения, че такъв картел съществува", заяви министър Лукарски.

По повод изказванията на бившия финансов министър от първия Кабинет на премиера Борисов Симеон Дянков за картел при строителните фирми, той коментира, че е факт определено съсредоточаване в един определен брой фирми, когато се касае за обществени поръчки в сферата на строителството. 

Дали са 5, или са малко повече, факт е, че този бизнес е съсредоточен в определен брой фирми, каза Лукарски.

„Това не е от вчера, засяга и период, когато беше финансов министър. Сливи ли имаше в устата?", запита той. Министър Лукарски посочи, че харесва Дянков, но не го смята за най-успешния финансов министър, защото „със същия състав неговият заместник Владислав Горанов постига много по-добри резултати".

Министърът на икономиката посочи още, че разследването на картел в строителството, както и в търговията с горива ще са сред големите предизвикателства пред новия състав на Комисията за защита на конкуренцията. Избирането му се проточи, след като от ДСБ обвиниха ГЕРБ в задкулисни договорки с ДПС и БДЦ и премиерът Борисов първоначално обяви, че изтегля кандидата си Росен Желязков. Последният в крайна сметка се отказа сам.

Бившият главен скретар на Министерски съвет мотивира отказа си с думите, че не търси служебна победа
„Случва се с процедурата... че не е ясно какво се случва - сега ще се разбере в началото на идната парламентарна седмица", каза Лукарски. Според него вероятно ще се започне отначало.

Лидерът на СДС нахвали Росен Желязков, като посочи, че познава работата му като главен секретар на Столична община от преди кметуването на Бойко Борисов. Лукарски разкритикува коментарите от ДСБ за процедурата, като посочи, че старият състав вече 7 месеца е пресрочил мандата си и е имало процедури в комисиите на НС и в пленарна зала, в рамките на които никой от „тъмносините" не е изказал съмнения, подозрения или забележки.

На въпрос дали си говорят с Радан Кънев, Божидар Лукарски отговори, че даже са приятели: „Естествено, че си говорим с Радан, говорим си, поздравяваме се (...) никога не сме имали еднакви виждания".

Утре ДСБ имат важен партиен форум. Лидерът на СДС посочи, че РБ ще продължи и без хората на Кънев. „Цепене вдясно много сме гледали (...) Отговорността ще този, който е разцепил отново", каза Лукарски. Той не пропусна да посочи, че 90% от влезлите във властта кадри на ДСБ са по местата си. „Петър (Москов) го изваждам извън скоба, той има своя кауза", допълни той.

Министърът на икономиката се обяви за развиване на зимния туризъм в България, като посочи, че за това има изготвена стратегия от времето на кабинета „Орешарски", която не е била критикувана по време на общественото обсъждане. Лукарски заяви, че при дебатите си с еко организации не е получил от тях нито един екологичен аргумент.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.