• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Синя луна напълни плажовете

Синя луна напълни плажовете

/КРОСС/ Синя луна напълни плажовете и заведенията край морето, феноменът, който наблюдавахме вчера, се случва рядко. Астрономи обясниха, че явлението се получава, когато има второ пълнолуние в рамките на един календарен месец. Именно тази втора Луна се нарича синя. И въпреки че цветът й реално не се промени, хотелиери и ресторантьори се похвалиха с ръст на туристи по морето. Кръчмите във Варна бяха с резервирани места за петък вечер още от 2 юли, когато бе първото пълнолуние през този месец, показа проверка на "Стандарт". Нито истерията заради антракса, нито солените цени в крайбрежните заведения отказаха варненци и гостите на града да наблюдават Синята луна. Много от тях обаче не знаеха, че тя не може да се види с просто око. "Всъщност моментът на пълнолунието, второ за календарния месец, беше точно в 13.43 ч по обяд в петък", каза астрономът Ева Божурова от Народната обсерватория "Н. Коперник" във Варна. "За нас Луната е под хоризонта тогава и могат да я наблюдават само жителите от тъмната част на планетата. А вечерта пълнолунието остава, но с леко понащърбена част, като и тогава не може да се види с невъоръжено око, а само с малък микроскоп", обясни експертката.
Дни преди настъпването на феномена във Варна тръгна бизнес с телескопи. На входа на Морската градина срещу пет лева търговци предлагаха на малки и големи да наблюдават изгряващите звезди и Луна. Очаквано най-големи ентусиасти се оказаха тийнейджърите и влюбените. В петък следобед те окупираха плажовете с желание да се изкъпят в морето през нощта в пътеката на Синята луна. Хлапета разказаха, че разбрали от интернет какво означава явлението Синя луна и затова компанията се организирала да отиде и пренощува на плаж в района на Каварна или Шабла, където на воля през нощта да се къпят и се надяват това да им донесе щастие. Влюбена двойка също каза, че вечерта ще отскочат до морето с надеждата съзерцанието на пълнолунието, а не изключват и нощно къпане, да им донесе много късмет.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.