• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Астронавтите от "Аполо 11" се събраха в Овалния кабинет на Белия дом

Астронавтите от "Аполо 11" се събраха в Овалния кабинет на Белия дом

/КРОСС/ Астронавтите от мисията "Аполо 11" - Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, се събраха в Овалния кабинет на Белия дом, където ги прие президентът Доналд Тръмп в навечерието на 50-годишнината от първото кацането на Луната, съобщи Асошиейтед прес.Президентът Тръмп, който преразгледа космическата програма и сега задачата е астронавтите да се върнат на Луната до 2024 г., а през 30-те години да стигнат до Марс, каза, "връщаме блясъка" на изследването на космоса.

Двамата синове на Нийл Армстронг - първия човек, стъпил на Луната, също присъстваха на срещата, както и първата дама Мелания Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс и директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Дебатът Луна-Марс отново беше подновен на срещата. Президентът попита дали може до Марс да стигнат астронавти, без първо да се върнат на Луната.

Майкъл Колинс, който обикаля около Луната в командния модул, докато Армстронг и Олдрин се спускат на повърхността й, отговори, че подкрепя идеята за директен полет до Марс, избягвайки Луната.

"Изглежда трябва да е право към Марс, кой знае по-добре от тези хора?" - отбеляза Доналд Тръмп.

Брайдънстайн обаче подчерта важността на Луната като тренировъчен обект и каза, че заради подреждането на планетите космически апарати могат да бъдат изстрелвани към Марс на 26 месеца, а пътуването дотам е седем месеца в една посока.

"Какво става, ако бъде пропуснат моментът. Ще загазят ли? - попита Доналд Тръмп. - Не бих искал да съм на този кораб."

Олдрин отбеляза, че е разочарован от пилотираното изследване на космоса през последните 10 или 15 години. "Постигнахме толкова много по-рано" - каза той.

Олдрин, чиято специалност бяха срещите на орбита, не харесва идеята на НАСА за малката станция "Гейтуей" около Луната, откъдето да се каца на естествения ни спътник и евентуално да потеглят апаратите към Марс. Той напомни, че командният модул на "Аполо 11" и прикаченият към него лунен модул са влезли направо на лунна орбита, след това са се разкачили и отново скачили около Луната.

"Сега имаме най-добрата ракета в САЩ и най-добрия космически апарат, а те не могат да влязат в лунна орбита със значим капацитет за маневриране" - добави той.

Тръмп подметна на Брайдънстайн да слуша какво казва "другата страна".

Олдрин и Армстронг, който почина през 2012 г., кацат в Морето на спокойствието с модула "Игъл" в 20 ч. и 17 мин. по Гринуич на 20 юли 1969 г. "Хюстън, тук е База Спокойствие. "Игъл" кацна" - съобщава Армстронг по радиостанцията. Армстронг първи слиза по сталбичката и стъпва на лунната повърхност в 2 ч. и 56 мин. по Гринуич на 21 юли 1969 г.

"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството" - казва той. Това е най-известната фраза в историята на космоса.

Честванията на годишнината продължават през целия уикенд, след като започнаха на 16 юли - в деня, в който се навършиха 50 години от изстрелването на мисията "Аполо 11".

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще отбележи годишнината днес в космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, откъдето е изстреляна мисията "Аполо 11".

Музеи и градове в страната организират собствени чествания на златната годишнина, включително и Уапаконета в Охайо, откъдето е Нийл Армстронг. Американските пощи издадоха серия марки за годишнината.

НАСА излъчи вчера по телевизията двучасово шоу в памет на "Аполо 11", в което насочи и към бъдещите планове. В края на програмата Брайдънстайн представи новото лого на лунната програма, наречена "Артемида" на древногръцката богиня, сестра на Аполон (Аполо). Имаше включвания от космическия център "Джонсън" в Хюстън, където е бил наземният контрол на мисията, от ракетния център до космическия център "Маршал" в Хънтсвил и Националния музей на въздухоплаването и космонавтиката във Вашингтон.

В Хюстън астронавтът от "Аполо 7" Уолтър Кънингам каза, че кацанията на Луната ще се помнят още стотици години, а Армстронг ще остане в историята.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.