• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София °C

Днес се навършват 50 години от стъпването на човек на Луната

Днес се навършват 50 години от стъпването на човек на Луната

/КРОСС/ Днес се навършват 50 години от стъпването на човек на Луната. Американската космическа агенция НАСА отбелязва годишнината от историческата мисия "Аполо 11". Ракетата "Сатурн 5" е изстреляна от Флорида на 16 юли 1969-а, а четири дни по-късно, на 20 юли, Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стават първите хора, стъпили на естествения спътник на Земята.

Кураторът на Американския музей на авиацията Джошуа Стоф заяви:

"50-ата годишнина ни напомня изключителното събитие от 1969 г. Построена е ракета и космически кораб, които отвеждат хора до друг свят. Този момент обединява Америка и вдъхновява целия свят и показва на какво е способно човечеството".

Европейският астронавт Томас Райтер също си спомня за кацането на Луната преди половин век:

Като 11-годишно момче гледах как Нийл Армстронг и Бъз Олдрин правят първи стъпки на Луната. Като я гледам сега и знам, че по нея пак ще ходят хора, е наистина наелектризиращо".

От космодрума в Казахстан ще бъде изстреляна ракетата-носител "Союз-ФГ" с пилотируемия кораб "Союз МС-13", който ще отведе трима астронавти (американец, италианец и руснак) на Международната космическа станция.

Надпреварата във въоръжаването в Космоса се дължи на общата конфронтация между Русия и Съединените щати, Русия и НАТО, която се засилва в последно време. Така Дмитрий Суслов от дискусионния клуб "Валдай" коментира военно-космическото оживление в Съединените щати, Франция и Великобритания.

"За съжаление милитаризацията на космоса върви с пълна сила. Общата насока е очевидна. И тя е, че онези страни, които могат да си го позволят от икономическа и военно-техническа гледна точка, гледат на космоса като на потенциално бойно поле и създават космически войски. Между другото Русия е една от тези страни. Руската федерация има космически войски".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

помнещ

Стига с това слагачество пред новия Голям брат...те винаги са били най-добрите в измамите...космически, банкови, военни, дългови...те са най-великите измамници...

20.07.2019 22:01:58

Анонимен

много спорно е това "стъпване"

20.07.2019 10:21:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.