• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Луната била обиталище на Сатаната

Луната била обиталище на Сатаната

/КРОСС/ Екип от планетолози от САЩ и Южна Корея след продължителен анализ успял да разкрие загадката на лунната форма, която цял век не се поддавала на разгадаване. Учените разбрали как Луната е оцелявала в тандем със Земята в ада на първите си години.

Луната, колкото и да изглежда странно за неизкушения наблюдател от Земята, изобщо не е идеална топка. Тя има сплесната форма и кората ѝ има силно удебеление на едно място. В добавка и ориентацията на нейните полюси не е съвсем такава, каквато трябва да бъде.

И това наистина е непонятно, като се отчита произходът на нашия естествен спътник - той се е родил безумно горещ, но бързо изстинал и при такива обстоятелства, изглежда, просто не е имал право да не приеме формата на топка.

През миналия век всички тези несъответствия били обяснявани с астероидни удари, приливни ефекти и конвекционни процеси в Луната по времето, когато тя била по-скоро течна, отколкото твърда, и други фактори.

Но нито една от тези хипотези не била потвърдена поради сложността на изчисленията, свързани с наличието на лунни „морета", възникнали, когато нейната кора най-сетне е кристализирала.

Изследователи начело с планетолога Ян Гарик Бател от Калифорнийския университет в Санта Круз се заели тъкмо с тези загадъчни морета. След като внимателно изучили тяхната топография и гравитационните условия над тях, те стигнали до извода, че Луната е придобила своята необичайна форма в резултат на два приливни процеса, предизвикани от притеглянето „не навреме и не намясто".

Учените смятат, че тези приливи са нагрели лунната твърд, когато кората, вече започнала да кристализира, била още прекалено слаба, за да се съпротивлява на гравитацията на Земята, която я породила. Изводите на учените са публикувани в сп. Nature.

Възникналото удебеление на повърхността на спътника също се свързва с приливи. То се е появило, когато Луната навремето е започнала да се отдалечава от нашата планета. Със същите приливи и неравномерната плътност вътре в Луната се обяснява и дрейфът на нейната ос, който от момента на раждането ѝ вече е 36 градуса.

Проблемите на Луната и Земята са разгледани в друго изследване, публикувано в същия брой на Nature. Екип американски изследователи от института в Боулдър, Колорадо, решил да провери на компютър сибитията, случили се на Земята в т.нар. Хадеска ера (Hadean Eon) - по името на Хадес (Аид), продължила около половин милиард години преди около 4,5-4 млрд. г., тоест след като от сблъсък на Земята с гигантско небесно тяло се образувала Луната.

Налага се учените да се задоволяват с редките микрозърна циркон, появили се в тези незапомнени времена. Изследователите решили да се възползват за своите изчисления не само от оскъдните данни за Хадеската Земя, но и от карта с многобройните кратери, образувани на Луната от астероиди, за да приложат лунната статистика към земните реалии на Хадес.

И това наистина се оказал истински ад.

Изчисленията показали, че макар след раждането на Луната небесни гиганти с диаметър 4000 км да не са се сблъсквали повече със Земята, все пак не са били рядкост 100- и дори 1000-километрови „подаръци" от Космоса.

От изчисленията на учените следва, че 1000-километровите астероиди от един до четири пъти са стерилизирали живота на Земята, от три до седем пъти в планетата са се врязвали астероиди над 500 км, от което океаните са закипели и са се изпарили, земната кора от ударите е набъбвала и се е размесвала, пропускайки пришълците надълбоко в себе си (поради което е толкова трудно да се намерят каменни свидетели на този ад).

Живот, според изследователите, може да се е зародил на Хадеската Земя само на определени места, където по неясно стечение на обстоятелствата не са падали големи камъни и първите представители на този живот трябвало да са привикнали към високите температури и прочие прелести на обиталището на Сатаната.

Изучаването на тези събития се затруднява от обстоятелството, че минерали, датирани от тази възраст, практически е невъзможно да се открият.

Източник: Megavselena.com

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.