• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Тази вечер наблюдаваме най-голямата Суперлуна за годината

Тази вечер наблюдаваме най-голямата Суперлуна за годината

/КРОСС/ Днес, 19 февруари ще станем свидетели на красиво астрономическо събитие. Всички жители на Северното полукълбо ще могат да видят най-голямата и най-ярката луна за тази година. За това трябва да намерите добро място, от което ясно се вижда хоризонтът и погледнете на юг - югоизток, казва Фаина Рублева, научен директор на Московския планетариум.

Суперлунието е моментът, когато Луната е в пълната си фаза и едновременно на най-близкото си разстояние от Земята, поради което размерът и изглежда по-голям. Известно е, че Луната извършва пълно завъртане около Земята за един месец, по-точно за 29,5 дни. През този период Луната, въртейки се в околоземната си орбита, минимално приближава планетата (перигей) и максимално се отдалечава от нея (апогей).

Тъй като Луната се движи по елиптична орбита, разстоянието между двете небесни тела варира от 356 хиляди и 400 километра до 406 хиляди и 700 километра. Средното разстояние между планетата ни и нейният естествен спътник е 380 хиляди километра.

Предишната супер луна беше на 21 януари, но тогава над по-голямата част от страната ни беше облачно. Следващото подобно събитие, обаче, ще бъде чак догодина, т.е. през оставащите повече от 10 месеца до края на тази година Луната няма да се приближава чак толкова близо до Земята и едновременно да бъде във фаза пълнолуние

Тази вечер времето над по-голямата част от страната ще бъде ясно и има предпоставка да се насладите на не толкова честото астрономическо събитие в целия му блясък, като излезете на място с по-малко светлинно замърсяване от голям град или светлини.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.